5 toekomstige technologische disrupties

begrijpen

We betreden een tijdperk waarin het aantal mensen dat niet meer schrikt van de term ‘disruptie’ groeit. Zij verwelkomen het adagium ‘verandering is de enige constante’. Ze zetten zich niet langer schrap voor een mogelijk onzachte landing in de toekomst. Integendeel, er is vertrouwen en zelfs ongeduld om daar te geraken.

We zijn allemaal geconfronteerd met cloud computing, augmented reality, 3D-printing en IoT (wat tot nu toe nog slechts mondjesmaat tot onze levens is doorgedrongen). U kunt dus maar beter toetreden tot deze steeds groter wordende groep mensen. Want of we het leuk vinden of niet: er staan ons nieuwe technologische disrupties te wachten. In dit artikel benoemen we enkele belangrijke technologische doorbraken die ons leven in de toekomst zullen veranderen.

Wat is nu echt disruptief?

De technologische vernieuwingen volgen elkaar sneller op dan ooit tevoren. Dit kunnen zinvolle toevoegingen zijn op bestaande technologie. Soms ook zijn het grillen. Een gril als Pokémon is leuk en was enige tijd immens populair, maar daar houdt het wel mee op.

Deze ontwikkelingen veranderen niet wezenlijk hoe wij dingen doen of hoe wij naar de wereld kijken. Echte digitale disrupties doen dat wel. Zij beïnvloeden in hoge mate de technologie zelf, het bedrijfsleven, de industrie en de maatschappij. Zij dwingen organisaties om hun businessmodel 180 of zelfs 360 graden om te gooien. Uiteraard is niet iedere verandering even disruptief.

Onderzoeksbureau Gartner onderscheidt hierin vijf verschillende gradaties. Disrupties met een geringe ‘footprint’ in onze maatschappij verbeteren iets dat al bestaat. Denk aan de ontwikkeling van de e-book of ledverlichting. Dat laatste is natuurlijk zonder meer ‘cool’ en verrijkt de mogelijkheden met licht, maar nog steeds gebruiken we licht als licht.

Een ‘uitbreiding’ is al iets ingrijpender met ontwikkelingen als augmented reality en pakketbezorging door drones. Bij het derde disruptieve niveau – ‘transformerend’ – kunnen we denken aan de autonome auto of de virtuele persoonlijke assistenten. Wanneer we iets ‘opnieuw uitvinden’, zoals de wijze waarop de telefoon vrijwel volledig is vervangen door de smartphone, is de disruptie enorm ingrijpend.

Echt ‘revolutionair’ – niveau 5 – was uiteraard de komst van het internet. Dat heeft de complete wereld een geheel nieuw aanzien gegeven en raakt praktisch ieder individu. Wat niet-technologische disrupties betreft scoren historische gebeurtenissen als de industriële revolutie en de Tweede Wereldoorlog enorm hoog qua impact op de wereld.

Hoe de toekomst zich in werkelijkheid ook zal ontrollen, het is duidelijk dat de CIO zichzelf als een ‘disruptive savvy’ moet gaan ontwikkelen.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van januari/februari.

Gerelateerde berichten...