AI volgende revolutie in de IT

We moeten ons voorbereiden voor op een nieuwe Grote Golf in de IT; die van de Kunstmatige Intelligentie, ofwel AI, Artificial Intelligence. Een tijd op ict-gebied vergelijkbaar is met 1995, toen we aan de vooravond van de internetrevolutie stonden. De nieuwste software automatiseert momenteel ons denkproces en brengt de verre toekomst adembenemend dichtbij.

We zien allemaal de eerste zwaluwen van de nieuwe lente. Zelfrijdende auto’s, stembesturingsprogramma’s, en – niet te vergeten – gepersonaliseerde reclameboodschappen in onze beeldschermen.

Maar hoe ziet de wereld eruit als computers 80 procent van ons werk overnemen? Een terechte vraag nu blijkt dat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie sneller gaat dan we lange tijd aannamen.

Twintig jaar geleden vonden er in alle ernst discussies plaats over de vraag of business en internet wel iets met elkaar te maken hadden. Was het wereldwijde web niet vooral een hype, aangejaagd en opgeklopt door nerds op hogescholen en universiteiten? Gaandeweg werd duidelijk dat het hebben van een zakelijke website toch wel heel erg handig was en dat er ook wel degelijk zoiets bestond als e-business. Nu is nagenoeg alle business e-business.

Anno 2015 staan we aan de vooravond van de kunstmatige intelligentie. En vragen we ons af of we daar iets mee moeten in onze eigen business.

Het antwoord kan niet anders dan bevestigend zijn. Over vijf jaar is dit geen discussie meer. Probleem is nu, net als in 1995, dat we ons niet kunnen voorstellen wat we ons niet kunnen voorstellen, ook wel cognitieve vooringenomenheid genoemd. Zo gek is dat natuurlijk niet, maar het is ook heel verraderlijk. Want soms gaan de dingen ineens niet meer zoals ze altijd gingen.

Veel van de discussie die de laatste tijd is losgebarsten gaat over de mogelijkheid van ASI, een Artificial Super Intelligence. Er zijn krachtige waarschuwingen gegeven door Bill Gates, Stephen Hawking, Elon Musk, CEO van Tesla Cars en zelfs Google CEO Eric Schmidt. Niet de minsten.

Ze zijn allemaal gebaseerd op de angst dat we – net als de tovenaarsleerling in de beroemde ballade van Goethe – een bezem in werking zetten waar we straks geen controle meer over zullen hebben en die ons in het ergste geval van de aardbodem veegt.

Dat ook pioniers van de moderne IT als Gates en Schmidt de alarmbel luiden, is opmerkelijk. Is er echt zo’n groot gevaar? Of zien deze technologiemagnaten vooral een groot gevaar voor hun eigen zakelijke imperium?

Lees het hele verhaal van Fred Teunissen online of in ICT/Magazine van maart.

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...