SDN: netwerkhardware dommer, intelligentie naar datacenter via cloud

2016 wordt het jaar van de doorbraak van het Software Defined Network (SDN). Dat is althans de voorspelling van een aantal IT-deskundigen. Nieuwe diensten kunnen sneller worden uitgerold met een Software Defined Network (SDN), omdat de configuratie volledig kan worden geautomatiseerd. De hardwarelaag wordt daarbij volledig losgekoppeld van de intelligentie.

“De cloud heeft ontwikkelingen als ‘service on demand’ mogelijk gemaakt,” zegt Nico Siebelink, Technical Director Northern Europe bij Juniper Networks. “Daardoor kun je diensten of applicaties naar believen aan- of uitzetten. Nu nog is het netwerk de vertragende factor, want nog niet in staat zichzelf aan te passen aan de continu veranderende omstandigheden. SDN gaat werken als  compute en storage. Zo kun je een netwerk ‘on demand’ creëren. Doordat veel handmatig configuratiewerk niet meer nodig is, kunnen nieuwe diensten en applicaties aanzienlijk sneller worden uitgerold. Ook geeft het bedrijven veel meer mogelijkheden om sneller capaciteit bij te schakelen wanneer dit nodig is. Met een SDN automatiseer je deze taken, waardoor je een netwerk veel sneller kunt uitrollen en het zichzelf kunt laten aanpassen naar gelang de situatie.”

Neem een projectgedreven organisatie met grote projecten waar al snel honderden tot duizenden mensen op werken, zoals in de chemische of olie- en gasindustrie. Siebelink: “Die projectorganisatie heeft veel IT nodig: CAD-systemen, ERP, kantoorautomatisering enzovoort. In deze sectoren is security van het grootste belang, denk onder meer aan firewalling, encryptie, content inspectie en authenticatie. Als deze functionaliteit in dedicated netwerkapparatuur is opgenomen, dan is het lastig die hardware na afloop van een project voor een volgend project te gebruiken. Regel je dit softwarematig en maak je gebruik van standaard SDN-apparatuur, dan kun je de hardware juist heel eenvoudig hergebruiken. Dit betekent een kostenbesparing. En bovendien kun je veel sneller een nieuwe ict-infrastructuur opzetten voor een project.”

Net als Juniper helpt ook Alcatel-Lucent klanten bij het bedenken van dit soort use cases. Zij hebben voor SDN zelfs een aparte dochteronderneming in het leven geroepen: Nuage Networks. Nuage is Frans voor wolk, vertelt marketing director Marc Jadoul van Alcatel-Lucent. “Door onze SDN- en datacenteractiviteiten onder te brengen onder een aparte unit kunnen we sneller innoveren en met een disruptieve benadering op SDN beter inspelen op de wensen binnen een voor Alcatel-Lucent nieuw segment, dat van datacenters en grote bedrijven.”

“Stel je bent een service provider en je levert draadloze internettoegang in zowel een winkelcentrum als een groot voetbalstadion. Beide omgevingen voorzie je van een Wi-Fi-netwerk. Het winkelcentrum vraagt bandbreedte van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 6, terwijl in het voetbalstadion op zaterdagavond en/of zondagmiddag netwerkcapaciteit nodig is. Beide omgevingen rust je uit met een ‘domme’ infrastructuur gebouwd op basis van ‘off the shelf’ (en dus goedkope) apparatuur. Ze krijgen hun intelligentie via software die draait in het datacenter van de service provider. We noemen dit ook wel network function virtualization (NFV). De beide softwareomgevingen maken gebruik van dezelfde datacenter hardware. Die wordt dus gepoold.”

De it-infrastructuur zal in de komende jaren migreren naar een hybride cloud-vorm, een combinatie van je eigen private cloud en een gedeelde public cloud. Het netwerk zal moeten mee migreren. Dat heeft wel een hele grote impact op het werk van netwerk- en systeembeheerders.

Lees het hele verhaal van Mirjam Hulsebos online of in ICT/Magazine van april.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...