BTG: Overheid moet borg staan voor 4 mobiele operators

Ziggo ging op in Liberty Global dat op zijn beurt weer een prooi is voor Vodafone. Houden we straks nog maar twee aanbieders van mobiel en vaste infrastructuur over, KPN en Vodafone? Wat betekent dit voor de concurrentie? Wat is de rol van de overheid hierin? We vroegen het aan Jan van Alphen en Teus van der Plaat, respectievelijk bestuursvoorzitter en bestuurslid van de vereniging voor telecomgrootgebruikers BTG en aan Dick van Schooneveld, al decennia lang telecomadviseur.

Wat moet de overheid doen?

BTG: “Borg staan voor voldoende aanbod, met minimaal vier mobiele operators. Bijvoorbeeld door toekenning van nieuw frequentiespectrum aan kleinere marktpartijen, om een consolidatie van markpartijen te voorkomen. Als Ziggo inderdaad wordt overgenomen door Vodafone, dan zou deze partij het eerder verkregen spectrum in de 2,6 GHz-band moeten afstaan. BTG pleit ervoor dit dan licentievrij toe te voegen aan de DECT guard band voor interne netwerken van bedrijven.”

 

Wat vindt u van de huidige concurrentie in de zakelijke telecommarkt voor de belangrijkste producten?

BTG: “Convergentie in ICT leidt tot multiplay-abonnementen met snelle data en grote bandbreedtes, met hoge beschikbaarheidseisen aan de openbare infrastructuur. Daarnaast levert het combi’s op van TV, videoconferencing en -bellen, internet, bellen, chatten en sociale media. Het liefst willen we nog meer marktsegmentatie, met extra diensten voor de groot- en midden zakelijke markt.

Binnen Nederland is het aantal toonzettende mobiele operators gering met KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Maar de Googles, Amazons, Microsofts en Apples infiltreren in deze markt, wat een goede ontwikkeling is. Ook moet de toegang voor Europese marktpartijen hier beter worden.”

Lees het hele verhaal van Peter Olsthoorn online of in ICT/Magazine van juni/juli.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...