Mobile Healthcare | 6 oktober 2016

congres

Mobile Healthcare is uitgegroeid tot het grootste BeNeLux congres over mHealth en het jaarlijkse ontmoetingspunt voor 650 zorgprofessionals! Het congres biedt een niet te missen update, een dosis inspiratie en ontmoetingen met like-minded. 50 (inter)nationale zwaargewichten op het Mobile Healthcare podium inspireren u door middel van presentaties, workshops en TEDTalks. U hoort van deze experts alles over de kansen van mobile in de zorg en de talrijke ontwikkelingen en oplossingen. Komt u ook?

 

Het event is gratis toegankelijk voor bestuurders, C-Level, directie, management, projectleiders van zorginstellingen (cure, care of GGZ), huisartsen en tweedelijns zorgartsen! Een greep uit de sprekers:

  • Prof. dr. Marjolein Drent, Longarts ILD Expertisecentrum, St. Antonius Ziekenhuis
  • Richard van Hooijdonk, Trendwatcher
  • Dr. Leonard Witkamp, Bijzonder Hoogleraar Telemedicine, AMC Amsterdam
  • Johan Krijgsman, Manager Monitoring en TrendITion, Nictiz

 

De toekomst van de zorg

Trendwatcher en keynote spreker op het Mobile Healthcare congres Richard van Hooijdonk blikt vooruit op toekomstige banen in de zorg. Door de recente ontwikkelingen in de gezondheidszorg, waaronder mhealth en ehealth, kan deze sector nieuwe en interessante carrièremogelijkheden bieden. Dat betekent dat er naast de traditionele functies, volkomen nieuwe banen zullen worden gecreëerd. De ondertitel van zijn keynote luidt dan ook: Van orgaan-ontwerper tot medische roboticus. Wat zijn zoal de mogelijke toekomstige carrières in de gezondheidszorg.

 

  1. Zorgnavigator

Maakt je wegwijs in het complexe medische systeem van de toekomst. Ziek zijn op zichzelf is al erg stressvol. Niet alleen voor de patiënt, de artsen en het verplegend personeel, maar familieleden en andere dierbaren krijgen ook heel wat voor hun kiezen. Mede door de nieuwe technologische zorgmogelijkheden – bioprinters, de electronische pil, 3D uitgeprinte medicijnen, chirurgische robots en DNA-manipulatie – begeleidt de zorgnavigator de familielieden.

 

  1. Life extension specialist

Helpt mensen langer en gezonder leven. Het is niet meer zo ver weg dat er baanbrekende, levensverlengende technologieën zullen verschijnen. We zijn straks in staat om onszelf in te vriezen, ons DNA te manipuleren en zieke organen te vervangen met 3D-geprint weefsel. Een life extension specialist geeft patiënten in de toekomst advies over de beste manieren om het leven te verlengen.

 

  1. Bio-informaticus

Analyseert gegevens uit verschillende biologische sectoren. Het aantal bio-informatici zal naar verwachting exponentieel groeien. Met behulp van dynamische simulatiemethoden, wiskundige modellen, geavanceerde software en het internet, verzamelen en analyseren bio-informatici data over farmaceutische ontwikkelingen, genetica en bevolkingsbiologie.

 

  1. Ontwerper van orgaanimplantaten

Creëert en print organen met menseigen cellen. Als gevolg van de explosieve technologische ontwikkelingen maakt 3D printing nu ook een intrede in operatiezalen overal ter wereld. Deze technologie brengt in de toekomst ook de orgaantekorten omlaag en zal straks net zo ‘gewoon’ zijn als een chirurg met een scalpel. Binnenkort bioprinten we ook levend weefsel en transplantatie-organen.

 

  1. Medische roboticusrv_1436_mobilehealthcarecongres_2015

Ontwerpt robots om medische professionals te assisteren. In de toekomst van de chirurgie gaan nano robots via kleine incisies het lichaam van de patiënt binnen om medische problemen op te lossen. Ze repareren bijvoorbeeld een breuk of verwijderen kankercellen. Deze kleine robots en andere automatische instrumenten worden ontworpen en gemaakt door medische robotspecialisten.

 

  1. Cryopreservatie-specialist

Bevriest en preserveert mensen voor de toekomst. Cryopreservatie omvat het invriezen van een persoon of diens organen totdat er nieuwe manieren zijn ontwikkeld om ongeneeslijke ziekten te bestrijden. Cryopreservatie-specialisten dragen zorg voor het invriezen en het weer tot leven brengen van deze personen.

 

  1. Medische scribent

Brengt patiëntinformatie in kaart. Het maken van aantekeningen tijdens een doktersbezoek (die vervolgens door de secretaresse of doktersassistente uitgetypt worden) behoort binnenkort tot het verleden. De volgende stap is EHRs (Electronic Health Records – electronische medische dossiers). De voornaamste voordelen van EHRs zijn verbeterde behandelingskwaliteit, afname van het aantal medische fouten en een betere samenwerking tussen verschillende instanties. De gegevens worden tijdens het doktersconsult in het systeem ingevoerd door een medische scribent.

 

Vergoedingensysteem

Een andere spreker op het Mobile Healthcare congres is Prof.Dr. Marjolein Drent, longarts werkzaam in het ILD Expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis locatie Nieuwegein. Dat elektronica en digitale uitwisseling van gegevens de kwaliteit van de zorg vergroten, staat buiten kijf. Toch worden nieuwe toepassingen maar mondjesmaat doorgevoerd. Een belangrijke oorzaak is volgens de spreekster de zorg om privacy. Maar wat volgens Drent de transitie naar e-Health nog sterker vertraagt is het huidige vergoedingensysteem. “We moeten af van een vergoeding per verrichting.”

 

Struikelblok

Artsen worden voornamelijk betaald voor verrichtingen, bijvoorbeeld een onderzoek. “Een gesprek is geen verrichting”, vertelt Drent “en daar staat nauwelijks vergoeding tegenover, terwijl ik na een goed gesprek veel gerichter de noodzakelijke onderzoeken kan plannen om de juiste behandeling af te stemmen. Ook in de follow-up zou meer met de tijd moeten worden meegegaan. Stel, ik wil iemand de uitslag van een aanvullend onderzoek doorgeven. Dan kan ik dat telefonisch of per e-mail doen, maar dan wordt mijn tijd niet vergoed. Laat ik die patiënt persoonlijk komen, dan wel. Dat betekent onnodige reistijd en onnodige belasting van de polikliniek. Dat is toch niet meer van deze tijd?”

 

Second opinion

En het kan zoveel efficiënter, vertelt ze. “In Nieuwegein werken we met teleconferencing. Teams van andere ziekenhuizen presenteren patiënten aan ons expertpanel, dat vervolgens adviezen geeft. We fungeren zo als coach en stimuleren zo ‘shared care’. Dat werkt prima. De lijnen zijn kort, het internationale netwerk is groot. Niet alleen vergroten we zo de kennis van onze collega’s in Nederland, ook besparen we de patiënt zo een heleboel reistijd.”

De kennis van zeldzame longaandoeningen is maar op een paar plaatsen in ons land beschikbaar. “Met behulp van E-health kunnen we zorgen dat die kennis op meer plaatsen kan worden ingezet en benut.”

 

Doorpakken

Niet zo vreemd dus dat Drent een groot voorstander is van e-Health. En dat geldt ook voor een digitaal patiëntendossier. “Stel, je bent allergisch voor een bepaald medicijn en je gaat op vakantie. Dan is het toch wel een prettig idee dat een arts in bijvoorbeeld Spanje bij die informatie kan en contact kan opnemen met je behandelend arts? Natuurlijk: privacy is belangrijk. Maar als je heel ziek bent, zou je privacy wel eens je laatste zorg kunnen zijn. Dan wil je zo snel mogelijk de juiste behandeling.”

 

Innovatie app

In Nederland streven we naar meer zeggenschap voor patiënten over hun proces van ziekte en herstel. Drent: “Veel van onze patiënten zijn relatief jong. Ze zouden veel baat kunnen hebben bij een bewegingsprogramma. Probleem is: dat lukt vaak niet. Het zijn veelal mensen met een drukke baan en kinderen. Daarom heeft de ILD care foundation samen met ict-dienstverlener Sysqa en softwareontwikkelaar Mansystems een app ontwikkeld: een slim programma om mensen te stimuleren meer te bewegen. Het werkt met een device dat hun activiteiten monitort en dat communiceert met hun mobiele telefoon. De patiënten kunnen hun vorderingen zien en hoe die zich verhouden tot de vorderingen van andere patiënten.”

 

Forse besparing

De volgende stap is budget te vinden voor de kosten van het onderzoek. Drent: “Ik hoop dat we steun krijgen van zorgverzekeraars. Het scheelt nogal of een verzekerde drie keer per week naar de fysiotherapeut moet, of dat hij kan volstaan met een halfuurtje per week contact met een coach op afstand. Onze app stimuleert het verbeteren van de gezondheid van een grote groep mensen en bespaart zorgverzekeraars veel geld.”

rv_2070_mobilehealthcarecongres_2015

Gerelateerde berichten...