Virtueel verzorger Anne laat patiënten langer thuis wonen

Anne, een nieuwe virtuele verzorger, kan de helpende hand bieden om mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, en kinderen met gedragsstoornissen, langer thuis te laten wonen. Anne kan helpen bij alles wat via een computer is aan te sturen. Ze ziet eruit als een avatar, maar ze praat met je als een mens. Ze kan je verstaan, geeft antwoord op vragen en ze kan alle voorzieningen die je aan haar koppelt bedienen: verlichting, radio, televisie, gordijnen, camera’s, internet, je agenda en een alarmfunctie. En dat allemaal volledig spraakgestuurd.

Mirjam Hulsebos bezoekt Anne in een ‘slimme woning’ en ontdekt dat wat voor de één luxe is, voor de ander pure noodzaak blijkt om zelfstandig te kunnen wonen.

Anne kijkt me vanaf haar computerscherm aan en vraagt: “Heb je lekker geslapen?” Voor de demo is ze ingesteld op het ochtendschema. Annemarie Johannes, oprichter van Virtask, de ontwikkelaar van Anne, legt uit: “Ze is voorzien van een dagritmeprogramma dat je volledig op maat van de cliënt kunt instellen. Je kunt zelf bepalen wat er moet gebeuren. ’s Ochtends kan een wekker afgaan, maar je kunt ook instellen dat de verlichting zachtjes gaat branden en dat Anne je wekt met haar stem. Ook kun je bepalen op welke manier dat gebeurt. Je kunt haar bijvoorbeeld iedere ochtend laten vertellen wat voor weer het is: ‘Kom er snel uit, het zonnetje schijnt.’ Of: ‘Wil je nog een kwartiertje blijven liggen? Het regent buiten toch en de thuiszorg komt pas over een uur.’”

We bootsen wat andere scenario’s na. Anne doet op ons commando de gordijnen open, vertelt wat voor weer het vandaag wordt en leest het laatste nieuws van Nu.nl voor. “Heeft Ajax gisteren eigenlijk gewonnen?” vraag ik. “Eens kijken, nee, ze hebben verloren met 3-1,” zegt Anne, waarna ze vervolgt: “Nu we het toch over sport hebben, het is voor jou ook wel goed om even te bewegen. Doe je mee met ochtendgym?” Ze schakelt een tv-programma in en we doen mee met de trainer. Johannes: “Omdat je een kinect kunt toevoegen, kun je zelfs interactieve spelletjes doen. Het is immers gewoon een soort Wii. Zo kun je het echt leuk maken om te bewegen.”

Ik doe alsof ik niet lekker word van al dat bewegen en zak in elkaar. Meteen gaat de HealWell feller branden, gaan alle andere lampen in huis aan en begint de buitenlamp te knipperen. Anne zegt: “Rustig maar, ik heb hulp gebeld. Er zal snel iemand komen.” Dan vertel ik Anne maar snel dat het een grapje was, waarop ze zegt: “Dit zijn geen onderwerpen om grapjes over te maken, maar ik vergeef het je.”

Lees het hele verhaal van Mirjam Hulsebos over Anne online of in ICT/Magazine van december

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...