Hoe bedrijven en IT resellers geld kunnen verdienen met cloud


Europese Unie over op  Digital Single Market

Sinds kort is de Europese Unie overgegaan op een Digital Single Market (DSM). De aandachtsgebieden die ten grondslag liggen aan de DSM zijn bedacht om meer mogelijkheden te creëren voor startups in de regio. Tegelijkertijd wordt voor alle Europese bedrijven een markt van meer dan 500 miljoen mensen  gegenereerd. Volgens de EU kan de DSM €415 miljard per jaar bijdragen aan de Europese economie. De belangrijkste voordelen zijn meer banen en een verbetering van openbare diensten. De opkomst van de DSM hangt samen met de dringende vraag van Europese bedrijven en overheden naar een beter begrip van clouddiensten en hoe men hiervan kan profiteren. Dit kunnen besparingen op IT-kosten zijn, maar ook meer agility en/of verbeterde middelen die bedrijven vooruit moeten helpen.

Op dit moment vertegenwoordigen Europese online services die ‘over de landsgrenzen’ gaan slechts 4 procent van de Europese Digitale Markt in verhouding tot 39 procent voor nationale instanties en 57 procent in de Verenigde Staten.[1] Twee van de vele redenen hiervoor zijn:

  • Slechts één op vijf bedrijven in Europa gebruikt momenteel cloud services. Als belangrijkste oorzaak wordt gebrek aan kennis genoemd, en niet aan security. [2]
  • De kosten werken belemmerend voor mkb’ers die zoeken naar manieren om producten en diensten binnen een regio te verkopen. Als een klein online bedrijf in een ander Europees land actief wil zijn, moet het ongeveer €9.000 meer betalen om aan nationale wetten te voldoen.[3]

Terwijl Europese consumenten al volop gebruik maken van de mogelijkheden van cloud voor veel verschillende diensten, zoals muziek, reserveringen voor restaurants of het delen van foto’s, tasten Europese bedrijven en overheidsinstanties nog in het duister als het gaat om een business georiënteerd cloud service platform. Het gefragmenteerde karakter van de Europese economie en de strengere beveiligingseisen voor bedrijven (Service Level Agreements, data privacy en data lokalisatie) hinderen mede de transformatie naar cloudomgevingen.

Daarom is HP begonnen met Cloud28+, een community dat is gebouwd rondom HP’s Helion Network.. Cloud28+ voegt Cloud Service Providers, resellers, Independent Software Vendors (ISV’s) en overheidsinstanties samen om een online catalogus te creëren van betrouwbare zakelijke cloud services. Een “Cloud of Clouds”, door Europa gemaakt en lokaal beveiligd.

Door hun eigen catalogus van ‘cloud applicaties’ te verbinden, kunnen Cloud Service Providers in het Cloud28+ ecosysteem een breder scala aan applicaties bieden aan eindgebruikers. Ook wordt het geografische bereik vergroot. Eindgebruikers kunnen op hun beurt cloudapplicaties zoeken op basis van verschillende factoren als workload-eisen, geografische ligging  en prijs.

Cloud 28+ combineert een centraal platform (een cloud service library) met de verspreide ontwikkeling van cloud services. De abonnementskosten en levering van deze services gaan via lokale IT-serviceaanbieders. In dit model blijft de IT reseller of lokale Service Provider de belangrijkste schakel voor de gebruiker en behoudt het zijn vertrouwde adviseursrol.

Bijvoorbeeld, als een Cloud Service Provider in Engeland een ‘smart city’ cloud service voor Londen ontwerpt, kan hij de dienst publiceren op het Cloud28+ platform. Een andere Cloud Service Provider in Nederland, die een vergelijkbare dienst wil uitrollen in Utrecht of Amsterdam, kan dit vinden in Cloud 28+ om zich er vervolgens op te abonneren via de UK Cloud Service Provider. De provider in Nederland kan dit om privacy redenen lokaal uitvoeren met zijn eigen datacenter.

Om ervoor te zorgen dat Cloud 28+ open blijft voor alle leveranciers en service providers, zonder interoperabiliteitsproblemen, pleit HP voor het gebruik van open source technologieën, zoals het cloud operating systeem HP Helion OpenStack. Zo profiteert Cloud28+ van HP’s aanhoudende investeringen en leiderschap in de OpenStack community, inclusief aanzienlijke bijdragen voor financiering, toewijzing van middelen, testen, coderen en training.

[1] According to the European Commission document entitled: “Why we need a Digital Single Market.”

[2] According to research published by Eurostat: “Cloud computing services used by one out of every five enterprises in the EU28.”

[3] According to the European Commission document entitled: European Commission, SME Panel Survey on the Impacts of European Contract Law, 2011 “Why we need a Digital Single Market.”

Gerelateerde berichten...