Rittal beschrijft de trends voor datacenters in 2018

De digitale transformatie is in volle gang: uiterlijk in 2021 kan minstens de helft van de mondiale waardecreatie gedigitaliseerd zijn, aldus een prognose van de marktonderzoekers van IDC. Het is voor ondernemingen daarom steeds belangrijker om hun IT-landschap te moderniseren en het datacenter efficiënter te ontwerpen.

Welke technologieën het meest geschikt zijn, toont de volgende bijdrage over onderwerpen zoals Managed Cloud Services, Edge Computing en gelijkstroom in het datacenter. Het doel is om de bestaande situatie voordelig en toekomstbestendig vorm te geven. Een bijdrage van Andreas Keiger, Executive Vice President Global BU IT Infrastructure, Rittal.

Trend Multi-Cloud
Hybride multi-cloud-omgevingen zullen voortaan de IT-agenda bepalen: volgens IDC zou in 2021 al ruim 90 procent van de ondernemingen multi-cloudplatforms gebruiken. Hiertoe zijn tal van redenen: omdat een volledige cloudstack altijd van meerdere leveranciers komt, zijn er geen one-stop-cloud-aanbieders die aan alle eisen voldoen. Bovendien moeten performance, latenties, compliance en risicomanagement vaak individueel worden uitgevoerd, deels met verschillende cloud-aanbieders.

Typische cloudservices omvatten services voor infrastructuur (IaaS), toepassingen (SaaS) en ontwikkelingsplatforms (PaaS). Voor wie deze cloudmix te complex is, die kan kiezen uit externe aanbieders van Managed Cloud-services: De cloudsystemen in het datacenter worden dan geëxploiteerd en onderhouden door een IT-dienstverlener, terwijl de gebruiker via zijn webbrowser of een desktopapplicatie toegang heeft tot de ressources.

Om deze ontwikkeling te ondersteunen, zal Rittal in 2018 samen met partners turn-key datacenters inclusief cloudplatform en Managed Services voor betrouwbare infrastructuren aanbieden.

Trend Edge Computing
Naast de uitbouw van centrale datacenters zullen veel ondernemingen zich in de toekomst intensiever bezighouden met het decentraal opbouwen van IT-capaciteiten. Dit wordt mede gestimuleerd door moderne Industrie 4.0-toepassingen: door de daar geïnstalleerde productieautomatisering moeten zeer veel sensorgegevens in realtime direct ter plaatse worden verwerkt.

De overdracht van data in een centraal datacenter zou realtime dataverwerking vertragen en netwerken en de daar aanwezige systemen overbelasten. Maar ook veel andere scenario’s die werken met het Internet der dingen (Internet of Things: IoT) vereisen extra datacenters.

Zoals genetwerkte huishoudens en Smart Homes, draagbare fitnesstrackers en smartwatches en genetwerkte auto’s en IT-infrastructuren in smart cities. Volgens de analisten bij IDC kan in 2019 al 40 procent van de IoT-gegevens van edge-IT-systemen worden verwerkt en geanalyseerd.

Ook zal de nieuwe 5G standaard voor draadloze communicatie de hoeveelheid te verwerken gegevens opnieuw aanzienlijk verhogen. Met datasnelheden van maximaal 10 GBit/sec. zal een film met HD-resolutie binnen enkele seconden worden overgedragen.

Wie in de toekomst IoT-infrastructuren in snelle 5G-netwerken wil exploiteren, moet al in een vroeg stadium zorgen voor de benodigde servercapaciteit, zodat toepassingen de volledige netwerkcapaciteit kunnen benutten. In dit geval worden edge-datacenters gebruikt: met deze datacenters kunnen IT-infrastructuren snel en decentraal worden opgebouwd om bijvoorbeeld afgelegen productievestigingen of smart cities van meer rekenkracht te voorzien.

Wat onderscheidt een edge-datacenter? Het gaat concreet om turn-key IT-omgevingen die modulair en schaalbaar zijn opgebouwd als rack- of compleet containersysteem. Dankzij de uitbreidingsmogelijkheden zijn de systemen geschikt voor ondernemingen van elke grootte.

Componenten voor koeling, energievoorziening, monitoring en veiligheid zijn vooraf geïnstalleerd en op elkaar afgestemd, waardoor een edge-omgeving snel is opgebouwd.

Meer energie-efficiëntie met gelijkstroomracks
Nog steeds zijn er centrale en homogene hyperscale-datacenters nodig. Een hyperscale-infrastructuur richt zich op horizontale schaalbaarheid waarmee een maximum aan prestaties, capaciteit en redundantie mogelijk is, wat resulteert in foutentolerantie en maximale beschikbaarheid.

Exploitanten van dergelijke installaties stellen zich de vraag hoe zij de lopende kosten van hun installaties kunnen optimaliseren. Gelijkstroomracks zijn een oplossing voor meer energie-efficiëntie: met OCP (Open Compute Project) en Open19 zijn er nu twee nieuwe IT-racknormen in de markt. Slechts één centrale voeding in het IT-rack voorziet de actieve IT-componenten van gelijkstroom. Dit bespaart ca. vijf procent energiekosten per rack. Ook exploitanten van dataracks die geen “hyperscaler” zijn, zouden de optie in het nieuwe jaar moeten overwegen.

Trend IT-koelconcepten
Alternatieve energie- en koelconcepten zijn nodig om ook in 2018 de exploitatiekosten verder te verlagen. Stroom uit duurzame energiebronnen, koeling met lucht of zeewater en flexibele “as a Service”-modellen kunnen exploitatiekosten verlagen. Een voorbeeld hiervan is het Lefdal Mine Datacenter in Noorwegen: een datacenter in een voormalige mijn wordt gekoeld met zeewater en gebruikt stroom uit duurzame energiebronnen. Ondernemingen kunnen hier direct cloudservices afnemen of private cloudsystemen exploiteren.

Terugwinning van energie is een ander IT-koelconcept voor meer efficiëntie waarbij de afvalwarmte in het datacenter wordt gebruikt voor de koeling van gebouwen, verwarming van warm water of levering aan het stadsverwarmingsnet. De technologie op zich is niet nieuw.

Het gaat er echter om dat er op lange termijn een strategie wordt ontwikkeld, ook over de gebruikelijke ROI-berekening van drie tot vijf jaar heen. Daarom zou de nieuwe Duitse regering in 2018 de uitbreiding van het stadsverwarmingsnetwerk moeten stimuleren om de omvorming van het energiesysteem nieuwe impulsen te geven die nodig zijn voor de IT- en telecommunicatiebranche in Duitsland.

Gerelateerde berichten...