Zestig procent mkb-bedrijven niet bestendig tegen digitale kraak

Meer dan zes van de tien mkb-bedrijven in Nederland heeft de digitale huishouding niet op orde. Dat blijkt uit een steekproef van CyberBorg, een platform op het gebied van digitale veiligheid.

“Bij de digitale beveiliging van veel mkb-bedrijven lijkt het alsof ze een Ferrari met een hangslot tegen diefstal proberen te beschermen. Zij zijn kansloos als een serieuze hacker aan de deur klopt” , aldus digitale veiligheidsexpert Remco Verhoef van CyberBorg, het online platform dat vandaag gelanceerd wordt.

Eén op de vijf mkb – bedrijven in Nederland heeft te maken gehad met een cyberaanval, blijkt uit een recent onderzoek van de Haagse Hogeschool (https://www.veiligzakelijkinte… eting_cybersecuritymkb%20%281%29.pdf). Omdat twee-derde van de bedrijven aangeeft dat ICT een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering vormt, behoort cybercriminaliteit tot de grootste bedrijfsrisico’s van veel mkb-bedrijven in deze tijd.

Nu laten mkb-bedrijven adequate beveiliging vaak achterwege, omdat dienstverlening te duur is of er onvoldoende kennis bestaat. Voorlichting, het testen van ict-systemen en betaalbare beveiligingsoplossingen staan daarom hoog op het verlanglijstje van het Nederlandse mkb, zo melden de Haagse onderzoekers.
Inbrekers zoeken minste weerstand

Volgens Verhoef is de tijd voorbij dat alleen overheden, banken en grote bedrijven nadenken over hun digitale beveiliging. “Inbrekers zoeken altijd naar de plekken met de ‘minste weerstand’.

Vooral de race tegen de klok die zo typerend is voor de strijd tussen beveiligers en bedreigers maakt kleinere bedrijven extra kwetsbaar. Zij denken vaak dat het voldoende is om zich te abonneren op een antivirusprogramma. Maar die zijn kansloos bij een serieuze aanval.” In de steekproef keek CyberBorg naar de digitale omgeving van honderd representatieve bedrijven in het mkb.

Daarbij werden verschillende onderdelen op hun veiligheid getest. Vooral de afgesloten delen van de website, bijvoorbeeld een portaal voor klanten, bevatten vaak beveiliging waar een hacker in enkele minuten om heen kan lopen.

 

Samen voor een veiliger BV Nederland

CyberBorg maakt de kennis en expertise toegankelijk voor het mkb die het toonaangevende cybersecuritybedrijf DutchSec opdeed bij multinationals en landelijke overheidsorganisaties. Door de samenwerking tussen DutchSec en Kennisplatforms.nl kan CyberBorg een voor het mkb betaalbaar totaalpakket bieden waarmee de beveiliging van ICT-systemen in korte tijd op orde komt. Ook de aanbieders van cyberverzekeringen eisen steeds vaker dat een bedrijf voldoende doet aan preventie.

“De overheid kan veel meer werk maken van voorlichting. Ook moeten aangiften van cyberaanvallen veel serieuzer worden genomen en de pakkans voor cybercriminelen omhoog. Maar de overheid kan bedrijven niet verplichten om zich goed te beveiligen. Verzekeraars kunnen dat wel. Door samen te werken kunnen we allemaal zorgen voor een veiliger BV Nederland”, aldus beveiligingsspecialist Remco Verhoef van CyberBorg .

 

Voortdurende controle

CyberBorg.nl kiest in tegenstelling tot veel andere aanbieders niet voor een eenmalige scan, maar voor het continu scannen en online rapportage/advies. Twee keer per week wordt gekeken naar mogelijke zwakke punten in de online-omgeving van de website.

Gebruikers kunnen alle uitslagen van de hacking controles terugvinden op hun persoonlijke CyberBorg-dashboard. Zo kunnen zij gemakkelijk zien waar zij hun systemen nog beter kunnen versterken en kan hun IT-dienstverlener gericht stappen ondernemen.

Daarbij wordt ook gekeken naar de eisen die de nieuwe privacywetgeving aan bedrijven stelt. Een abonnement kost € 0,50 per dag (€ 179,40 excl. btw per 12 maanden/per domein).

Gerelateerde berichten...