Benelux Europees voorloper in flexibel werken

flexibilisering
flexibilisering

Uit een analyse van de Benelux-resultaten van een IDC-onderzoek onder HR-professionals en lijnmanagers blijkt dat de Benelux voorloper is in flexibel werken en thuiswerken. Samen met de Scandinavische landen en Oostenrijk staan Nederland, België en Luxemburg in de top drie. Op de meeste vragen, die inzicht geven in de acceptatie van thuiswerken, scoort de Benelux gemiddeld. De Benelux-managers blijken vervolgens toch het meeste vertrouwen te hebbenin de effectiviteit van thuiswerken. Ook beoordelen zij hun ervaringen met thuiswerken als positief. Opvallend is dat 58% van de Benelux-respondenten die niet thuis kunnen werken aangeeft dat dit mede door beperkte IT-voorzieningen komt. Het Europese gemiddelde is 40%.

Het onderzoek van IDC toont duidelijk de toegevoegde waarde van flexibel werken voor organisaties aan. Er is namelijk een positief verband tussen het geluksgevoel van medewerkers en de acceptatiegraad van flexibel werken in organisaties. Toch maakt het onderzoek ook duidelijk dat de snelheid van acceptatie van flexibel werken in de diverse Europese landen behoorlijk verschilt. De laagste acceptatie van flexibel werken is zichtbaar in de Centraal- en Oost-Europese landen en in Groot-Brittannië. Van de respondenten in Polen mocht bijvoorbeeld minder dan 50% thuiswerken, terwijl het percentage in de Scandinavische landen maar liefst 87% bedraagt.

BYOD

Over alle landen gerekend staat 71% van de organisaties thuis werken toe, terwijl 78% het werken op afstand toestaat. Slechts 53% van de bedrijven heeft flexibele kantoorconcepten ingevoerd. Bring Your Own Device (BYOD) is in iets meer dan de helft van de organisaties toegestaan. Nederland scoort met een percentage van 67% wat dat betreft zeer hoog.

In de Benelux is flexibel werken en thuiswerken inmiddels behoorlijk ingeburgerd. Zo’n 74% van de ondervraagden is voorstander van flexibel werken en 49% vindt thuiswerken fijn. Zo’n 60% van de werknemers werkt regelmatig thuis, maar de meesten minder dan 50% van de werktijd. Toch is er ook een aantal categorieën waarvoor men flexibel werken minder geschikt vindt: topmanagers, personeel met operationele functies en medewerkers in de industrie en logistiek. Hoewel de meerderheid van de respondenten tevreden is over hun werkgever en de werksituatie en hun werkgever bij anderen zouden aanbevelen, is de ‘hapiness score’ in de Benelux met 67% een fractie lager dan het gemiddelde (71%).

 

Omvangrijk onderzoek

Het onderzoek van IDC, dat gesponsord werd door Cornerstone, aanbieder van talent management software, moest inzicht geven in de gevolgen van de digitale transformatie voor HRM en personeel. Aan het onderzoek namen 1.352 HR-professionals en lijnmanagers uit organisaties met meer dan 500 medewerkers in zestien Europese landen deel.

 

Gerelateerde berichten...