CBb: afgiftetarieven voor gesprekken telecomproviders moeten omlaag

mobiel bellen op straat
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is blij met het oordeel in deze al jaren  lopende zaak. De marktwaakhond wil al jaren af van de afgifterarieven die hoger zijn dan in de rest van de EU.

Vandaag

Vanaf vandaag al gelden er veel lagere tarieven voor gespreksafgifte. Voor vast bellen is dat 50% minder. De gespreksafgifte voor mobiel bellen naar een andere provider worden 70% minder.
Dat gaat alle bellers, dus ook zakelijke, op termijn ook geld schelen.  Providers hoeven elkaar 150 miljoen euro minder in rekening te brengen en dat heeft op termijn ook gunstige gevolgen voor de abonnementstarieven. De ACM denk aan rond de 15 procent.

Strijd

Het oordeel is de uitkomst van een jarenlange juridische strijd.  Bestuurslid van de ACM Henk Don: “We zijn blij met de uitspraak van het CBb. De afgiftetarieven kunnen verder omlaag naar het niveau dat in het grootste deel van Europa al geldt. De ACM heeft hier jarenlang voor gepleit en deze uitspraak is dan ook goed voor de consument”.

 

De berekeningsmethode die ACM heeft gehanteerd is aanbevolen door de Europese Commissie (EC). In een voorlopige uitspraak (augustus 2013) had het CBb nog geoordeeld dat deze methodiek te streng is, en heeft de tarieven vervangen door hogere (BULRIC Plus) tarieven.

In 2016 heeft het CBb vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie (HvJ) in Luxemburg. In september 2016 heeft het HvJ aangegeven in welke mate rekening moet worden gehouden met een aanbeveling van de EC. Met de uitspraak komt een einde aan een jarenlange juridische strijd over de kostengrondslag van de afgiftetarieven.

 

Gerelateerde berichten...