Zorg voor applied games in de zorg

Nederland ICT

Recent besteedde ICT/Magazine ruime aandacht aan applied gaming in de zorg. Dat is zeer terecht. Het boegbeeld van applied gaming in Nederland, Jurriaan van Rijswijk, komt in het artikel uitgebreid aan het woord. Niet voor niets ontving Jurriaan in september de ICT Personality Award tijdens de Avond van de Digitale Economie.

Binnen de zorg zijn games op verschillende gebieden bezig aan een opmars. Denk bijvoorbeeld aan toepassingen in de opleiding van artsen en verpleegkundigen. Uit onderzoek blijkt dat een arts die gamet 37 procent minder fouten maakt bij risicovolle ingrepen. Dat cijfer maakt nadere toelichting eigenlijk overbodig. Echt indrukwekkend is de inzet van applied gaming in onderzoek. 57 duizend gamers van over de gehele wereld kraakten de puzzel van het opvouwen van eiwitten. Zo wordt een bijzondere koppeling gemaakt tussen ICT en biochemisch onderzoek.

Een ander opmerkelijk feit is dat op dit moment twee games van een Amerikaanse neurowetenschapper op het punt staan goedgekeurd te worden door de FDA. De toepassingen richten zich op patiënten met schizofrenie en ADHD. Dit zou natuurlijk een geweldige doorbraak zijn. En dan te bedenken dat wij in Nederland voorop lopen op het gebied van applied games.

Voor zover eHealth nog onvoldoende van de grond komt in ons land, moet dit toch een aanbeveling zijn om de kansen die de combinatie van ICT en zorg biedt beter te benutten. Applied games bieden tal van mogelijkheden om kosten te besparen in opleiding en bijscholing. Ik zie hier ook grote mogelijkheden op exportgebied. We horen vaak dat de zorg op termijn onbetaalbaar wordt. Games en toepassing van robots zijn mooie voorbeelden van hoe het anders kan. Wij kunnen op het gebied van ICT en zorg een internationale proeftuin worden. Dat beperkt zich niet tot games en robotica. Er zijn kansen op het gebied van 3D-printing van lichaamsdelen. Het klinkt futuristisch maar het gebeurt al in de praktijk met geprinte ruggenwervels en oren.

Met de opkomst van het internet of things komen tal van toepassingen beschikbaar waardoor mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Met een eenvoudige sensor in een matras kan worden vastgesteld of iemand na het bezoek aan het toilet weer terug in bed is gegaan. Het is een eenvoudige toepassing, maar voor veel mensen zal het een grote geruststelling zijn. Ik las ook het bericht dat de kosten voor medische apparatuur in ziekenhuizen de komende vijftien jaar met 15 tot 30 procent omlaag kunnen door de inzet van internet of things.

 Met Philips hebben we op het gebied van medische technologie al een wereldspeler binnen onze grenzen. Laten we het voor andere bedrijven – met name startups – aantrekkelijk maken zich hier te vestigen, door een aantrekkelijk innovatieklimaat te creëren. Door, bijvoorbeeld met applied games, te zorgen dat jongeren kiezen voor een toekomst in de ICT. En door te laten zien dat mensen als Jurriaan van Rijswijk hier steun krijgen van zorgverzekeraars, zorginstellingen en de overheid. Als dat gebeurt ben ik ervan overtuigd dat we ook op het gebied van ICT en zorg de Digital Delta van Europa worden.

Lotte de Bruijn is Directeur Nederland ICT

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...