Onderzoek: digitale leiders presteren financieel beter

transformati

Digitale leiders presteren beter. Het overgrote deel van de leidinggevenden haalt echter niet het maximale uit de digitale economie en laat zo allerlei mooie kansen liggen. Slechts een op de vijf managers is een digitale leider. Dat is de conclusie uit onderzoek van Oxford Economics in opdracht van SAP. Meer dan 4.000 managers en werknemers uit 21 landen deden aan het onderzoek mee.

Vooral diversiteit draagt bij aan succes in digitaal leiderschap. Organisaties die excelleren in de digitale economie blijken een relatief divers middenkader te hebben. Het aandeel vrouwelijke werknemers ligt bijvoorbeeld hoger dan bij andere bedrijven. Deze organisaties hebben vaker speciale diversiteitsprogramma’s (46% tegenover 38% van alle bedrijven). Ze  erkennen vaker het positieve effect van diversiteit op de bedrijfscultuur (66% tegenover 37%). Ze zien ook vaker het verband tussen meer diversiteit en betere financiële prestaties (37% tegenover 29%).

 

Millennials aan het roer

Naast meer plaats voor vrouwen is er in digitaal succesvolle bedrijven meer plaats voor millennials in leidinggevende posities. 17% van de hooggeplaatste managers is een millennial. Deze leiders zijn minder optimistisch over de digitale volwassenheid van hun organisatie dan andere managers. Ze beoordelen de aanwezige leiderschapskwaliteiten tussen 15% en 23% minder goed dan niet-millennials. Het gaat dan  bijvoorbeeld om het faciliteren van samenwerking, diversiteitsmanagement, geven van feedback en terugdringen van bureaucratie.

Uit het onderzoek Leaders 2020  blijkt dat digitaal leiderschap zich op verschillende manieren uitbetaalt:

  • Betere financiële prestaties. Ruim drie kwart van de digitale leiders rapporteert een sterke omzet- en winstgroei. Dit geldt voor slechts 55% van de overige managers
  • Tevreden en betrokken personeel. De workforce van digitale leiders is relatief tevreden (87%) in vergelijking met het personeel van de andere respondenten (63%)
  • Trouwe werknemers. Digitaal leiderschap leidt ertoe dat werknemers minder snel vertrekken bij het bedrijf, zelfs niet als ze een andere baan aangeboden krijgen

Vooral versimpelde besluitvorming is de sleutel tot succes, zo blijkt. Vier op de vijf digitale leiders neemt  beslissingen op basis van data. Bijna tweederde geeft aan dat hun organisatie in staat is om real-time besluiten te nemen. Bij de andere respondenten is dit respectievelijk slechts 55% en 46%. Digitale leiders gaan ook transparanter te werk en verdelen de besluitvorming over de gehele organisatie

Bij de meeste organisaties is er overigens ruimte voor verbetering. Zo vindt slechts 39% van de respondenten dat hun werkgever effectieve diversiteitsprogramma’s heeft ingesteld. Iets minder dan de helft is van mening dat hun leiders het belang van diversiteit voldoende onderschrijven en dat er ook stappen zijn gezet om een diverse workforce te bevorderen.