Digitale snelweg moet verbrokkeling patiëntinformatie tegengaan

zorg hand van oude vrouw op leuning stoel

Alle zorgverleners willen de patiënt/cliënt centraal stellen. Toch lukt dat meestal niet goed. Uit het rapport ‘Krakende ketens in de zorg’ – van de Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam – blijkt dat kwetsbare ouderen in deze regio gebukt gaan onder gebrek aan afstemming en falende informatie-uitwisseling. Het lukt de schakels in de keten niet om juiste, actuele en volledige patiëntinformatie aan elkaar door te spelen.

Dat komt deels omdat informatie over de patiënt/cliënt verbrokkeld is over veel verschillende systemen. Denk aan ECD, HIS, KIS, ZIS/EPD of AIS. Om dit te verbeteren, ontwikkelen zorgverleners in rap tempo een eigen patiënten/cliëntenportaal. Of ze maken een eigen oplossing voor beeldschermzorg. Maar patiënten/cliënten en mantelzorgers ervaren hooguit dat de organisatie zichzelf centraal stelt. Wat hebben zij aan vier of vijf verschillende patiëntportalen?

 

OZOverbindzorg

Daarom betrekt OZOverbindzorg de patiënt/cliënt nu bij alle communicatie. Een groot deel van de zorgverleners in Overijssel is al aangehaakt op dit digitale platform voor communicatie en op de Veluwe, in Helmond en in Rotterdam lopen pilots. Het initiatief krijgt steun van ZonMw, de provincie Overijssel, diverse gemeenten en enkele verzekeraars.

Dat OZOverbindzorg zou uitgroeien tot een landelijke voorziening kon Directeur Projecten Cindy Hobert niet voorzien toen het platform in 2013 van start ging. Ze vertelt: “Toen het verzorgingshuis in Luttenberg destijds sloot destijds moesten een voorziening maken om met alle betrokkenen tijdens de overgangsfase te communiceren.” Dit platform in de cloud verbindt het hele netwerk op het niveau van de cliënt met elkaar: mantelzorgers, huisarts, wijkverpleegkundige, apotheek enzovoort.

Hobert weet nog goed dat de huisartsen, die als eerste aansloten, niet stonden te trappelen: “Zij waren bang om overladen te worden met berichten van patiënten, ongeruste mantelzorgers en dergelijke. Maar wat blijkt? Het kost de huisartsen juist minder tijd, omdat de communicatie efficiënter verloopt. Iedereen is namelijk voortdurend op de hoogte en er loopt niets meer langs elkaar heen. Patiënten stellen bovendien veel minder vragen, omdat zij beter op de hoogte zijn van hun eigen situatie. Ze kunnen namelijk alles op hun gemak nog eens nalezen en eventueel met hun kinderen bespreken.”

 

Wijkverpleegkundige als spil

Het verbeteren van de communicatie tussen alle schakels in de zorgketen voorziet in een breder levende behoefte. Thuiszorgorganisaties in de regio zagen al snel de kracht van het initiatief. Renate ter Keurs – tot voor kort wijkverpleegkundige bij Carintreggeland – kwam in aanraking met OZOverbindzorg, waarvoor ze nu als projectleider werkt: “Opvallend genoeg hadden in onze regio juist de huisartsen behoefte om de communicatie te centraliseren. Apothekers wilden ook meedoen. Wij als thuiszorgorganisatie reageerden in eerste instantie een beetje afwachtend omdat we net met een nieuw ECD waren begonnen. Dat was al lastig genoeg voor de medewerkers in de wijk. Nóg een nieuw systeem erbij was wat veel in één keer.”

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van juni.

 

Gerelateerde berichten...