Digitale transformatie van het Vaticaan

Interoute kondigt aan dat de communicatiedienst van het Vaticaan nu ook gebruik maakt van zijn optisch glasvezelnetwerk voor de lancering van het nieuwe online informatieportaal www.vaticannews.va. Dat portaal verzamelt verschillende communicatiekanalen (radio, televisie en geschreven pers) via één interface en helpt de Kerk bij zijn missie om zijn digitale community te informeren.

De website laat surfers toe om makkelijk informatie – van multimedia tot meertalige berichten – op te zoeken, helemaal op maat van het gebruikte toestel. “Het opnieuw uitdenken van het communicatiesysteem van de Heilige Stoel impliceerde een belangrijke technologische wijziging om de convergentie van audiovisuele berichten en publicaties naar het web te begeleiden”, vertelt Francisco Massi, hoofd van de technische directie van de communicatiedienst van de Heilige Stoel. “Gelijktijdig met het informatieportaal hebben we ook andere diensten ontwikkeld. Momenteel zijn we bezig met nieuwe projecten die gericht zijn op het direct verspreiden van kwalitatieve multimedia naar de gebruikers. Denk daarbij aan documentaires of andere belangrijke producties. Het optische glasvezelnetwerk van Interoute geeft ons de noodzakelijke infrastructuur voor dit innovatieve project.”

De directe toegang op de digitale backbone van Interoute, die bestaat uit zijn glasvezelinfrastructuur, is een fundamentele stap in het soepel laten verlopen van dit ambitieuze project. Daarom doopte het Vaticaan-team dit project ‘Backbone’. Interoute is de eigenaar van een privaat optisch glasvezelnetwerk van 72.000 km, verspreid over heel Europa. De optische fiber speelt een sleutelrol in de digitale transformatie van de communicatiestrategie van het Vaticaan, en geeft toegang tot een veilige, schaalbare en krachtige capaciteit. Het Vaticaan wil een kwalitatieve gebruikerservaring en snellere en soepelere gegevensoverdracht, en slagsterkte over lange afstand. Dat is vooral noodzakelijk voor de audiovisuele berichten die veel bandbreedte vereisen.

Voor dit project werkte Interoute nauw samen met de communicatiedienst van het Vaticaan. Beide deden er alles aan om binnen een strikt kader de best mogelijke oplossingen te vinden. Het project omvatte onder meer het leggen van netwerkkabels in Vaticaanstad, een van ’s wereld meest religieuze en belangrijkste culturele en artistieke sites.

“We zijn vereerd om de communicatiedienst van de Heilige Stoel bij te staan met onze tientallen jaren ervaring”, vertelt Michel Verwaerde, Country Manager Belux Interoute. “Interoute bouwde de pan-Europese backbone-infrastructuur die digitale transformatie van internationale organisaties mogelijk maakt. Dankzij onze ervaring in het bouwen en beheren van één van de grootste netwerken in Europa, beschikt Interoute over de nodige expertise om dit unieke project tot een goed einde te brengen. De deadlines en de beperkingen waarbij er op deze site rekening gehouden moest worden, waren bij cruciaal.”