Eerste onderwater datacenter van Project Natick ligt voor Schotse kust

Voor de Schotse kust ligt momenteel een datacenter onder water. Techreus Microsoft wil daarmee de kosten van de benodigde aico’s drukken. Deze stap is een deel van een al langer lopend project genaamd Project Natick.

Tegelijkertijd is het de bedoeling dat het datacenter zijn eigen stroom opwekt met windenergie en stroomopwekking uit getijden en stromingen van de noordelijke Noordzee.

 

Google ook

Microsoft is niet de eerste met een dergelijk project. Google gebruikt al langer zeewater voor de koeling van datacenters. Daarvoor bouwde de zoekgigant bouwde een aantal drijvende datacenters.

Het onderwater datacenter gaat de restwarmte afvoeren en er huizen en bedrijven mee verwarmen. De techreus stelt dat zeker de helft van de wereldbevolking in de buurt van een zee of oceaan woont. Datacenters staan vooral op grote afstand daarvan. Natick moet aan deze situatie een einde maken.

Mocht Project Natick succesvol zijn dan zou er uiteindelijk een serie datacenters op de zeebodem moeten komen. Het bedrijf experimenteert met datacenters in capsulevorm die onderling zijn verbonden met stalen buizen met glasvezelkabels.

 

Eerste test

De plaatsing van het datacenter bij Schotland komt na een geslaagde eerste test. Daarbij had het bedrijf een stalen capsule van bijna 2,5 meter doorsnee 10 meter onder het zeeoppervlak laten drijven. Deze proef duurde 105 dagen. De capsule functioneerde boven verwachting. Er werden geen hardware-problemen of lekken geconstateerd.

Uit de test bleek ook dat de capsule zeer weinig invloed had op het zeemilieu Uit de test bleek een ‘extreem kleine opwarming van de capsule onder water’ De verwachting is dat het samen met energie opwekken uit zeestromingen gaat leiden tot een energie-neutraal datacenter .

Het Schotse datacenter heeft een vermogen van 12 racks met 864 servers en 27.6 petabytes schijfruimte. Ter vergelijking: het datacenter heeft genoeg opslagruimte voor zo’n vijf miljoen films. Het datacenter moet zonder groot onderhoud zeker vijf jaar kunnen draaien.

 

Gerelateerde berichten...