EntrepreNURSE betrekt verpleegkundigen bij innovatieprojecten in de zorg

diabetes

Bij iedere stap van de patient journey is een verpleegkundige betrokken. Toch worden ze zelden betrokken bij innovatieprojecten in de zorg. Tijd voor verandering, vindt verpleegkundig specialist en bedenker van de term EntrepreNURSE Shawna Butler.

Butler is vanaf mei voor één jaar onderdeel van het Radboudumc REshape Center team en neemt daarom in deze editie de plaats in van Lucien Engelen. Hij heeft – in lijn met zijn initiatief om patiënten meer te betrekken bij processen in de zorg (#Patientsincluded) – 2018 uitgeroepen tot jaar van #NurseIncluded in innovatie in de zorg. Butler juicht dit van harte toe en wil zelfs nog een stap verder gaan.

 

Zorgecosysteem

“Verpleegkundigen moeten in ieder facet van het zorgecosysteem betrokken worden én bij iedere stap in innovatie. Om hen in staat te stellen hun klinische inzichten en operationele kennis op de juiste manier in te brengen, is het belangrijk dat ze worden uitgerust met ondernemersvaardigheden en met een soort van businesstoolkit waarmee ze hun ‘zachte’ inzichten en ervaringen kunnen vertalen in harde cijfers. Want daarmee kunnen ze een vuist maken op beleidsniveau.”

Als iemand weet hoe je dat laatste aanpakt, is het Butler wel. Ze stelt dat innovatie de kern is van het vak van verpleegkundige.

 

Protocollen

“Florence Nightingale is een innovator pur sang. Zij zag dat gewonde soldaten die waren gesneuveld aan het front zelden stierven aan hun verwondingen, maar veel vaker aan de slechte omstandigheden in de ziekenhuizen. Ze ontwikkelde diëten om aan te sterken, protocollen voor handen wassen en het reinigen van instrumenten, deed voorstellen voor betere ventilatie en ga zo maar door. Haar observaties hebben nog altijd invloed op hoe we ziekenhuizen bouwen.”

Nightingale beperkte zich niet tot haar zorg voor de patiënten, ze probeerde ook andere stakeholders te overtuigen van het belang van een andere aanpak. Zo overtuigde ze de regering van het belang van goede ziekenzorg. Ze schreef een handboek voor verpleging van zieken.

Het is daarom vreemd én zorgwekkend dat verpleegkundigen zo weinig worden betrokken bij innovatieprojecten, vindt Butler. Ze denkt niet dat dit te maken heeft met het vak zelf, maar veel meer met het feit dat verpleegkundigen vooral worden gezien als taakuitvoerders en niet als ondernemers of ontdekkers.

“We hebben de neiging om te denken dat de hoogst geplaatste en opgeleide mensen binnen een organisatie de beste antwoorden kunnen leveren”, zegt Butler. Zij is daarvan niet overtuigd. “Ik denk dat je tot de beste en meest baanbrekende ideeën komt als je de behoeften van je klanten kent en als je vraagstukken vanuit een breed perspectief aanschouwt.”

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van juni.

Gerelateerde berichten...