Erik Gerritsen, secretaris Generaal VWS: Als we technologie te langzaam omarmen, worden we gedisrupt

Secretaris-Generaal van VWS Erik Gerritsen staat bekend om zijn positieve houding ten opzichte van technologie. Zijn criticasters vinden soms dat hij de wereld te rooskleurig schetst en te snel wil.

Zelf wil hij de verantwoordelijkheid voor het inbedden van technologie in de zorg vooral bij de praktijk leggen en helpen waar nodig. “We gedragen ons als ministerie heel verantwoordelijk als het gaat om dingen waar we niet primair verantwoordelijk voor zijn, zonder verantwoordelijkheden over te nemen.”

 

Snelheid

Natuurlijk voelt VWS zich verantwoordelijk als het gaat om de snelheid waarmee de zorgmarkt nieuwe technologie omarmt. “We moeten de zorg slimmer organiseren, om de kosten in de hand te houden. We moeten een oplossing te vinden voor de schaarste aan personeel en om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Maar óók om publieke belangen als solidariteit en toegankelijkheid van zorg te waarborgen”, zegt Gerritsen. “Want als we technologie te langzaam omarmen, dan worden we ‘gedisrupt’ door partijen als Google, Amazon en Apple. Zij kunnen zich met goed gevulde zakken eenvoudig inkopen. Niet dat ik dat wil tegenhouden, want ik geloof dat ze op bepaalde vlakken best verbeteringen kunnen realiseren. Meer in algemene zin hebben we het bedrijfsleven natuurlijk ook gewoon hard nodig. Maar we moeten er wel voor zorgen dat commercie de zorg niet gaat domineren, we moeten ook opkomen voor het behoud van de publieke belangen en publieke waarden. Dat kan alleen als wij in het juiste tempo mee veranderen. Alleen dan houden wij met zijn allen de regie.”

 

Low tech

Vanuit dat perspectief hoopt Gerritsen dat we snel in de curve van de hockeystick terecht komen waarin ontwikkelingen plotseling kwadratisch versnellen. “De afgelopen jaren zag je een geleidelijke groei in het toepassen van technologie. Kijk maar naar de e-Health Monitor. Daarin zie je dat de onderstroom aan het aanzwellen is tot een bovenstroom.”

“Neem de inzet van e-mental health in de GGZ, wat inmiddels vrijwel alle GGZ-organisaties aanbieden. Of videoconsulten, die ook steeds gewoner worden. Maar tegelijkertijd is de inzet van technologie in de zorg nog niet het nieuwe normaal. Alleen al het feit dat we nog altijd praten over e-health bewijst dat.”

Opschalen is dus een uitdaging en daarbij wil VWS focussen op ‘low tech, high impact’. “Daarmee bedoel ik zaken als zelfmetingen, telemedicine, sensortechnologie, GPS voor ouderen met dementie, Virtual Reality voor pijnbestrijding en in de GGZ en ga zo maar door. Het kenmerk van dit soort technologie is dat het in de beleving van zorgverleners en patiënten of cliënten geen technologie is, maar gewoon betere zorg. Het zijn sociale innovaties, mede mogelijk gemaakt door technologie. We moeten ons namelijk goed realiseren dat technologie alleen niets oplost, het is een ondersteuning om zorg op een betere manier vorm te geven.”

 

Visie

VWS ziet het als de voornaamste taak om het ecosysteem van de zorg te laten floreren. Dat lukt beter als voor iedereen helder is waar we naartoe gaan. Die visie ligt er nu met het rapport ‘De juiste zorg op de juiste plek’. Gerritsen: “Partijen vroegen regelmatig aan ons: zet nu eens een stip op de horizon. Dat wilden wij ook wel, maar alleen in samenwerking met en aangedreven door het veld. Want alleen dan weten we dat het een gedragen visie is. We willen niet als VWS een visie de wereld in gooien. Het rapport van en met het veld schetst een helder beeld waar we met zijn allen naartoe willen. Het is geïllustreerd met veel praktijkvoorbeelden die laten zien dat de toekomst nu op sommige plekken al aan het gebeuren is.”

Hij constateert dat steeds meer partijen de ‘sense of urgency’ voelen, vooral omdat het steeds lastiger wordt om personeel te vinden.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van juni.

Gerelateerde berichten...