EU-expertgroep met techbedrijven maakt code tegen nepnieuws

Afspraken

Voorzitter van het Commissariaat voor de media Madeleine de Cock Buning leidt de expertgroep. Volgens haar is de code een grote stap in de goede richting. Waarbij het uitgangspunt is dat censuur ten alle tijden wordt voorkomen.

 

EuvsDisinfo

De Cock Buning stelde eerder al dat lijsten met instanties die volgens de EU nepnieuws verspreiden geen goed idee is. Ten eersten kunnen daar fouten in sluipen en ten tweede kunnen overheden en andere instanties misbruik gaan maken van zowel de informatie.

De dreigende zaak tegen de website EUvsDisinfo, dat dergelijke lijsten bijhoudt, is overigens van de baan. The Post Online (TPO), journalist Chris Aalberts, Geenstijl en De Gelderlander, onderdeel van De Persgroep, hadden de zaak tegen de EU aangespannen omdat ze onterecht op de nepnieuwslijst voorkwamen.

De bedrijven besloten een kort geding te beginnen maar kort daarna trok EUvsDisinfo de beschuldigingen in. Op de voorpagina van de site staan nu excuses en uitleg.

TPO stelt nu dat de groep van een zaak afziet omdat ze zowel de EU als de rechtbank niet op publieke kosten willen jagen. Wel stelt de groep aanklagers dat ze het nog steeds niet kies vinden dat de beschuldiging onder dreiging van een geding werd ingetrokken. Volgens TPO heeft het bureau het recht op vrijheid van meningsuiting van de media geschonden. Die aantijging blijft wel staan.

Volgens de NOS is de EUvsDisinfo een klein bureautje dat wordt gerund door een handjevol vrijwilligers. Op basis van alle berichten die inmiddels naar buiten kwamen stelt ook de Tweede Kamer inmiddels dat een nepnieuwslijst geen goed idee is. Minister Ollongren is inmiddels van mening dat de lijst en de site moeten worden opgeheven. Ze zei vrijdag dat ze zich hiervoor sterk zou maken.

 

 

Gerelateerde berichten...