Fox IT WiV factchecker: Slechts 10 procent kan feiten van fictie onderscheiden

Op 21 maart is tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WiV). Toch weet lang niet iedereen waar de wet over gaat.

Dat blijkt uit de WiV factchecker van Fox-IT. De site trok de afgelopen weken ruim 8000 bezoekers. 3700 mensen vulden de online quiz tot de laatste vraag in. Van deze groep beantwoordde slechts 10 procent alle vragen goed. 28 procent had één van de zes stellingen fout.

 

Stellingen

Fox-IT lanceerde de factchecker om kiezers te informeren over de technische kant van de zogenoemde ‘sleepwet.’ De website bestaat uit zes stellingen die met juist of onjuist kunnen worden beantwoord. Van de zes stellingen levert stelling drie de meeste discussie op, zowel online als bij Fox-IT intern. De factchecker blijft online tot en met het referendum van 21 maart.

De stelling luidt: “Op basis van de Wiv 2017 worden wijken of steden door de diensten afgetapt.” Opvallend is dat ondanks de discussie die deze stelling teweegbracht deze niet significant vaker fout is beantwoord dan de overige stellingen.

 

OOG-interceptie

De factchecker van Fox-IT ‘overdewiv.nl’ belicht één onderdeel van de bijzondere bevoegdheid ‘onderzoek van communicatie: De OOG-interceptie. Dit is het meest besproken onderdeel van de Wiv en wordt in de volksmond ook wel het sleepnet genoemd. Via online- en socialmediakanalen heeft Fox de afgelopen weken mensen in haar achterban opgeroepen om de factchecker te bezoeken. Met als doel zichzelf te informeren over de Wiv 2017.

Waarschijnlijk zijn deze cijfers daarom niet representatief voor heel Nederland. Het is wel opvallend dat zelfs onder de meer technische doelgroep van Fox-IT, maar zo weinig mensen (10%) alle stellingen goed wist te beantwoorden.

Gerelateerde berichten...