Gartner ITxpo, Barcelona Deel 3: Wat te doen met blockchain?

blockchain

Volgens David Furlonger – VP en Fellow van Gartner – hopen veel van hun klanten op de significante kansen en mogelijkheden van blockchain. Voornamelijk op het gebied van kostenbesparing. Zijn zienswijze: “Wij zijn nog verre van overtuigd.”

De veelgebruikte metafoor van de tunnel komt ter sprake. Furlonger: “Veel van onze klanten zijn op zoek naar het licht. Zij komen vanuit het binnenste van de blockchain tunnel en haasten zich naar het licht, waar zij belangrijke kostenbesparingen verwachten.

 

Hype-cycle

Een kleiner aantal organisaties kijkt de andere kant op van de tunnel en ziet een enorme vrachttrein op hen afstormen met duizelingwekkende snelheid. Volgens mij is het gezond om enige tijd buiten die tunnel door te brengen. We maakten een hype cycle voor de diverse blockchain-technologieën.

De overgrote meerderheid bevinden zich nog in de ‘innovation trigger’-fase. Het is duidelijk dat de technologie nog niet klaar is voor ‘prime time’. Wij vinden dat jullie nog moeten wachten en eerst de diverse uitdagingen moeten aangaan – technologisch en anderszins.

Deze uitdagingen zijn verschillend voor iedere industrie, maar pas over twee, misschien wel drie jaar zal de technologie echt bruikbaar zijn. Dit is een lange termijn reis, niet een plotselinge sensatie.”

 

Vier gebieden

Gartner heeft veel PoC’s en projecten rondom blockchain geanalyseerd. Hoewel er zeker lichtpuntjes zijn, probeert het merendeel deze nieuwe technologie toe te passen op de businessmodellen van gisteren. Volgens Furlonger ondergraaft die aanpak het grote potentieel dat besloten ligt in blockchain.

Eén: grote ondernemingen, multinationals, veronderstellen dat het centraal – binnen de firewall – installeren van een soort van grootboek of register, vele stromen tussen de diverse filialen (fondsen of informatie) zal vergemakkelijken. Volgens mij is daar geen blockchain voor nodig.

Twee: financiële dienstverleners zijn veel geld kwijt aan interbancaire aansluitingen. Een centraal gecontroleerd grootboek maakt dan wellicht al die kosten overbodig en verlaagt de risico’s. Maar binnen die industrie kent iedereen elkaar en bestaat er vertrouwen. Is daar blockchain voor nodig? Misschien, maar misschien ook niet. Ik ben niet overtuigd.

Drie: als het gaat om de supply chain tussen verschillende industrieën. We gebruiken dan het grootboek om de stroom van facturen of waardepapieren soepel en veilig te laten verlopen. Misschien dat blockchain hier een rol kan spelen, al liggen hier ook zeker nog de nodige uitdagingen.

Het vierde gebied, de toestemmingloze omgeving, zeg maar de bitcoin-omgeving. Ja, hier is blockchain zonder twijfel interessant, alleen is het nog niet klaar voor ‘prime time’ van een grote onderneming.”

Lees ook deel 1

Lees ook deel 2

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van december.

Gerelateerde berichten...