Gemeente Zuidhorn eerste met woningvoorspeller

De Groningse gemeente Zuidhorn werkt sinds deze maand met de Woningvoorspeller. Deze beslissingsondersteunende oplossing helpt bij het bepalen van de optimale mix van woningen bij de aanleg van nieuwe wijken.

Via deze toepassing kan een gemeente tot zelfs op straatniveau bepalen hoeveel en welk type woningen gebouwd moeten worden. Het gaat dan om huur of koop, vrijstaand of twee onder een kap.

 

Woningvoorspeller met SaaS

Dat werkt zo: In de voorspeller wordt data vanuit bijvoorbeeld het Kadaster, geografische & bevolkingsdata en specifieke data van de gemeente met elkaar gecombineerd. De eigen data van iedere gemeente wordt aan openbare data gekoppeld.

Ontwikkelaar QNH kiest daarbij voor een SaaS-constructie. Zo kun je data van de diverse bronnen continu verversen. Dit betekent dat de dienst in beheer van de ontwikkelaar blijft. Het programma voldoet daarbij aan alle door de GDPR-wetgeving gestelde eisen met betrekking tot privacy en veiligheid. De toepassing is geschikt voor alle gemeenten in Nederland.

 

Living lab

De samenwerking met de gemeente Zuidhorn kwam tot stand via Living Lab Zuidhorn. Dit zorgt dat de toepassing naadloos aansluit bij de behoeften en wensen van gemeenten. Wegens  tekort aan bouwgrond is de optimale mix van woningen nog belangrijker geworden. De Woningvoorspeller speelt hierop in.

Het Living Lab Zuidhorn is een fysieke omgeving rondom het gemeentehuis. Hier kunnen de 5 O’s (Ondernemers, Onderwijs, Omgeving, Onderzoek en Overheid) elkaar ontmoeten en elkaar binnen projecten en processen uitdagen op het gebied van kenniseconomie en innovatie. Verschillende projecten zijn al op deze wijze ingericht.

Enkele voorbeelden hiervan zijn de Innovatieboerderij, Internet Of Things en het Huis van de Toekomst. De gemeente heeft een jaarplan opgesteld om het Living Lab Zuidhorn en projecten en initiatieven op het gebied van kenniseconomie en innovatie verder in te vullen en te concretiseren.