Kamer: Onderste steen moet boven rond cyberaanvallen met WannaCry

Wannacry ransomware

De onderste steen moet boven komen over cyberaanvallen met de ransomware WannaCry op Nederlandse overheidsinstellingen en organisaties. Dat stelt een meerderheid in de Tweede Kamer. Het Algemeen Dagblad concludeert dat uit een eigen rondgang.

Deze week kwamen er al tal van vragen van Kamerleden aan het kabinet over de gebeurtenissen met de ransomware.

 

Overzicht

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vraagt staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie om een officiële reactie op de gebeurtenissen. VVD-lid Jan Middendorp stuurde de Kamer deze week ook al een aantal prangende vragen.

Middendorp wil zo snel mogelijke een overzicht van de ICT-systemen die draaien onder de verantwoordelijkheid van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Verder wil hij weten hoe de overheid zorgt voor het voorkomen van dit soort cyberaanvallen. Van Toorenburg eist inmiddels een officiële reactie van de staatssecretaris.

Volgens het AD blijkt uit stukken van het Nationaal Cyber Security Centrum *NCSC) dat er eind vorige week in totaal vier aanvallen met ransomware plaatsvonden. De krant verkreeg die informatie na het voeren van een beroep op de wet openbaarheid van bestuur (wob) bij het NCSC.

Daaruit blijkt dat tussen 1 januari en 1 april 2017 in totaal 116 cyberincidenten zijn geregistreerd. In vier gevallen blijkt het te gaan om incidenten met gijzelsoftware, ofwel ransomware.

Een paar dingen blijven ook uit deze stukken nog onduidelijk. Zo kan het NCSC niet zeggen hoe vaak pogingen tot ransomware succesvol waren. Ook welke organisaties hierbij betrokken waren wordt niet duidelijk.

Wel is te lezen dat er op 10 maart van dit jaar een melding bij het NCSC binnenkwam van ransomware bij een “organisatie in de energiesector”. Wie of wat is niet duidelijk.

Volgens de stukken van de NCSC werd de Nederlandse transportsector in januari dit jaar getroffen door hacks. Op 3 januari kwam een melding binnen van een “ongeregistreerde blue tooth beacon” bij een transportbedrijf. Welke dat is wordt niet duidelijk.

Daarnaast is een melding te lezen van 17 februari. Dit keer betrof het ook  ransomeware infectie.

 

Start aanval

Bij de wereldwijde aanval met de ransomware WannaCry werden meer dan 200.000 bedrijven en instellingen in 150 landen geraakt. In Engeland waren vooral ziekenhuizen getroffen. In Duitsland was dat vooral spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn en provider Telefonica In Nederland waren parkeergarages van Q-Park door de gijzelsoftware getroffen.

Gerelateerde berichten...