Kamervragen rond Franse wens van Europese aanpak rond encryptie

De wens van Frankrijk om in Europees verband wetgeving te maken rond encryptie heeft meteen tot Kamervragen geleid. Tweede Kamerlid Ewald Verhoeven van D66 wil vooral weten of de voorstellen die Frankrijk naar Duitsland heeft gestuurd ook naar de Nederlandse overheid zijn gestuurd. Is dat het geval, dan wil Verhoeven van de ministers van Veiligheid en Justitie en die van Economische Zaken ook precies weten wat die voorstellen inhouden.

Verhoeven wil vooral van de ministers weten of deze wel genoeg weten over het belang van veiligheid en privacy van gewone burgers. Het Kamerlid plaatst kanttekeningen bij het idee zat zogenaamde ‘staatshackers’ toch bij beschermde gegevens kunnen komen.

Verhoeven stelt dat afzwakken van encryptie geen duurzame oplossing biedt voor het opsporen van terroristen. Criminelen, buitenlandse inlichtingendiensten, maar ook staatshackers biedt het alleen wel meer mogelijkheden om persoonsgegevens en bedrijfsgeheimen te achterhalen en kritieke infrastructuur te hacken. De gebrekkige veiligheid die mensen online ervaren zal naar zijn mening verslechteren als bedrijven gedwongen worden encryptie te verzwakken. De ministers hebben overigens nog niet op de Kamervragen gereageerd.

 

Aanslagen

De kwestie rond encryptie was al actueel sinds de recente aanslagen in Europa. Kort geleden laaide hij weer op  nadat bekend werd dat de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst NSA gehackt was. De cybercriminelen gooiden delen van de buitgemaakte gegevens open en bloot op straat. Daarin stond ook informatie over zwakke punten en de firewall van de veiligheidsdienst zelf.

De Kamervragen volgen ook op verhalen in de media over de problemen die overheden hebben met het opsporen van criminelen doordat ze versleutelde chatdiensten kunnen gebruiken. Het Openbaar Ministerie stelt dat berichten van verdachten niet of nauwelijks ontsleuteld kunnen worden. Een legitieme achterdeur zou volgens het OM veel problemen daarmee verhelpen.

Intussen zijn veel burgerrechtenorganisaties, en naar nu dus blijkt ook Tweede Kamerleden, tegen aanbrengen van dergelijke achterdeurtjes. Volgens burgerrechtenbeweging Bits of Freedom leveren achterdeurtjes alleen maar meer onveiligheid voor de burgers op. Daarbij komt ook de privacy nogal in het gedrang. Ook Bits of Freedom wil dat er internationaal gepraat wordt over een goede oplossing.

 

 

Gerelateerde berichten...