Keijzer (EZ) blij met telecomakkoord EU

Staatssecretaris Mona Keijzer is blij met het nieuwe EU-telecomakkoord dat de EU-lidstaten eerder vandaag sloten. Ook de Europese Commissie en het Europees Parlement steunden de nieuwe telecomregels. Ze moeten volgend jaar ingaan.

In de nieuwe regels worden bijvoorbeeld de kosten voor bellen naar een ander EU-land aan banden gelegd met maximum tarieven. Voor zover bekend is er sprake van maximaal 19 cent per minuut.

Voor internationaal bellen bestaan er alternatieven zoals videobellen via diensten als Skype, Facetime en WhatsApp. Maar volgens de nieuwe regels moeten ‘gewoon’ bellen en Skypen en Appen even goed bruikbaar zijn. Zo heeft een bedrijf of persoon in een afgelegen gebied evenveel bereikbaarheid als bedrijven en mensen in dichtbevolkte gebieden. Sinds juni 2017 behoort roaming, het extra moeten betalen in het buitenland voor bellen en internetten, in de EU al tot het verleden.

 

Netwerken

In de nieuwe telecomregels worden volgens Keijzer drie belangrijke Nederlandse wensen vervuld. Ten eerste zijn dat de extra kosten voor bellen naar andere EU-landen.

Ten tweede wordt het mogelijk om meerdere vaste telecomnetwerken open te stellen voor andere aanbieders. Dit betekent dus dat een beller van bijvoorbeeld KPN ook gebruik kan maken van het netwerk van Vodafone als dat de enige keus is om toch mobiel te kunnen bellen.

Ten derde wordt de toekomstige 5G-technologie ook voor mobiele communicatie in Europa ingericht.

Niet iedere aanbieder kan een eigen netwerk aanleggen naar een woning of bedrijf. Open netwerktoegang in te stellen bevordert volgens de staatssecretaris keuzemogelijkheden voor zowel consumenten als bedrijven.

Met deze nieuwe regel kunnen meerdere bedrijven telefonie- en internetdiensten aanbieden via een kabel-, koper- of glasvezelnetwerk. Van wie dat netwerk is, is dan niet meer van belang.

 

ACM

Als de regels eenmaal van kracht zijn heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de mogelijkheid om toegang tot netwerken op te leggen als die moeilijk nog een keer kunnen worden aangelegd.

De ACM stelde eerder dit jaar al toegangsregulering voor, omdat er volgens de toezichthouder sprake is van gezamenlijke aanmerkelijke marktmacht (AMM) bij KPN en VodafoneZiggo op de Nederlandse vaste netwerken.

 

Beperking maximum kosten

Vanaf 2020 kunnen telecomaanbieders in de Europese Unie de eerste frequenties benutten die nodig zijn om 5G, een nieuwe standaard voor mobiele communicatie, aan te bieden. In het akkoord is de minimum duur van vergunningen op 20 jaar gesteld. Daarmee neemt de investeringszekerheid toe.

Verder komt er in de hele EU een 112-waarschuwingssysteem bij calamiteiten. Nederland heeft zoiets tot nu toe als enige lidstaat al operationeel onder de naam NL-Alert.

Gerelateerde berichten...