Lokale overheid onterecht bang voor publieke cloud

strategie

Lokale overheden zijn nog steeds bang voor de publieke cloud. Informatiemanagers bij de lokale overheid vinden de publieke cloud een valkuil. Overheidsinformatie zou er niet veilig zijn. De onthullingen van WikiLeaks en Edward Snowden onderschrijven bij hen dit gevoel.

Dit blijkt uit gesprekken die Microsoft Nederland en Caase.com voerden met lokale overheden. Ze werden gehouden ter voorbereiding op een rondetafeldiscussie op 22 november in Amersfoort.

Behalve de angst speelt ook de noodzaak voor digitale transformatie van de overheid. Velen gaven aan dat budgetten onder druk staan. Intussen hebben burgers en ondernemers in toenemende mate behoefte aan veilige digitale diensten van de lokale overheid. De publieke cloud kan voor beide pijnpunten een oplossing zijn.

 

Innovatie

“Veiligheid is uiteraard een erg belangrijk aspect voor lokale overheden, ” stelt Victor-Jan Leurs, CEO van Caase.com. “Maar vanwege de angst voor datalekken zien we dat veel overheden alles in eigen hand willen houden en zelf organiseren. Het gevolg is dat innovatie daardoor vaak stroperig wordt. Overheden zijn dan niet in staat om snel de diensten te introduceren die zo hard nodig zijn.”

Volgens Leurs speelt daarbij nog de factor mee van de al tijden slinkende IT budgetten. Gebruik maken van de publieke cloud zou deze overheden helpen om met minder geld meer en sneller te realiseren.

 

Snowden effect

Het Snowden-effect blijkt in de twijfel een rol te spelen. Uit de gesprekken met informatie en IT managers blijkt dat veel van hen bang zijn voor datalekken. Inmiddels staat dit bekend als ‘het Snowden effect’. Edward Snowden, voormalig medewerker van de Amerikaanse geheime dienst NSA, publiceerde immers veel geheime overheidsinformatie.

Victor-Jan Leurs: “Dit is natuurlijk niet hetzelfde, maar de angst is de gemene deler. Snowden stal informatie van binnenuit. Maar daaruit bleek wel dat overheden veel meer over burgers en bedrijven weten dan zij voorheen toegaven. Dit voedt de angst dat vreemde mogendheden, zoals criminelen, zonder veel moeite bij gevoelige informatie kunnen.”

Volgens Leurs gaan overheden er ten onrechte vanuit dat wanneer je privacygevoelige informatie, zoals informatie over inwoners van een gemeente, in de publieke cloud plaatst die redelijk eenvoudig gestolen kunnen worden. Dat blijkt een groot misverstand. Zelfs De Nederlandsche Bank keurde bijvoorbeeld onlangs de Microsoft cloud goed.

“Ten eerste heb je natuurlijk de beveiliging en encryptie van data. Verder staat data uit de EU absoluut binnen de EU,” betoogt Leurs. “De Amerikaanse overheid kan daar niet zomaar bij. Net zoals instellingen en overheden binnen de EU daar niet zomaar bijkomen. Om informatie los te peuteren is gewoon een gerechtelijk bevel nodig, net zoals wanneer de informatie op een server binnen het gemeentehuis staat.”

 

Ronde Tafel

Om met informatiemanagers, IT managers en andere stakeholders van de lokale overheid hierover in discussie te gaan organiseren Microsoft en Caase.com op 22 november een rondetafeldiscussie in Amersfoort. Martin Vliem, national security officer van Microsoft Nederland zal de deelnemers meer vertellen over de veiligheid van de publieke cloud voor lokale overheden.

Aansluitend gaan de deelnemers onder leiding van een moderator met elkaar in gesprek aan de hand van drie stellingen. Zo leren de deelnemers van de experts maar tegelijk van elkaar. Door het delen van kennis en de interactieve discussie zullen overheden leren hoe je met minder geld data beter kunt beveiligen.

Medewerkers van lokale overheden die willen deelnemen kunnen zich aanmelden via de website Caase.com of via hun accountmanager bij Microsoft.

 

Gerelateerde berichten...