Door LoRa kan IoT vlucht nemen

IoT LoRa

Analisten struikelen over elkaar heen in hun voorspellingen voor het aantal connected devices de komende jaren. Eén ding is zeker: we staan aan het begin van de IoT-hype. De beschikbaarheid van een landelijk dekkend LoRa-netwerk kan het komende jaar in ons land voor een grote versnelling gaan zorgen.

In november 2015 kondigde KPN als eerste Nederlandse provider aan landelijk LoRa-netwerk te gaan uitrollen. Waar ze destijds dachten daar een jaar voor nodig te hebben, lopen ze nu voor op schema. Dit is vooral gestimuleerd door de grote vraag. Deze zomer heeft Nederland, als eerste land in Europa, landelijke LoRa-dekking.

 

LoRa: Long Range Low Power

LoRa, dat staat voor Long Range Low Power, is een protocol voor draadloze netwerken dat opvalt door zijn bijzonder lage energieverbruik. De accu van een apparaat dat op deze manier met het netwerk is verbonden kan op twee penlite-batterijen tot vijftien jaar lang data verzenden en ontvangen. Desalniettemin hebben apparaten met een LoRa-chip een bereik van enkele kilometers. Ze werken zelfs in het water of onder de grond.

Omdat de LoRa-sensoren een lage prijs hebben, zijn ze bijzonder geschikt voor allerlei IoT-toepassingen die weinig data verzenden. Juist deze toepassingen kunnen nu niet uit de voeten met bestaande M2M-technologieën zoals 4G-netwerken, Wi-Fi, Bluetooth of NFC.

Hoe werkt het?

3G en 4G technologie is ontwikkeld om grote hoeveelheden data te transporteren. LoRa is juist geschikt voor het versturen van heel kleine berichten. Apparaten die op die manier verbonden zijn sturen of ontvangen op afgesproken momenten berichten via het netwerk naar het internet en ‘slapen’ vervolgens. Bij het versturen verbruikt het apparaat voor ongeveer één seconde energie.

Zijn de gegevens verstuurd, dan ‘luistert’ het apparaat even of er nog nieuwe opdrachten zijn en schakelt vervolgens weer in de slaapstand.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...