Werknemers met afstand tot arbeidsmarkt maken nieuw informatiesysteem DJI

gevangenismuur eMates

Het nieuwe informatiesysteem van de DJI, Dienst Justitiële Inrichtingen wordt getest door software testbedrijf Specialisterren. Deze testpartner van Unisys voert het informatiesysteem vanaf 2017 landelijk in. Het traject biedt langdurig werk aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in de IT-sector.

Social return was een belangrijke eis in de Europese aanbesteding van DJI. Unisys selecteerde voor de invulling hiervan het software testbedrijf Specialisterren. Floor Goedemondt, projectmanager bij Unisys: “De werkelijkheid is soms mooier dan je je kunt voorstellen. We waren allereerst op zoek naar kwalitatief hele goede testers. Wel, daarin heeft Specialisterren zich bewezen. Soms heb je een duwtje in de rug nodig om iets daadwerkelijk op te pakken. Voor ons was dat de social return eis. En dat heeft goed uitgepakt. Hier geldt echt: 1 + 1 = 3. We doen met deze samenwerking niet alleen iets terug voor de maatschappij door te voldoen aan de social return, maar we krijgen ook een betere productkwaliteit omdat deze testers met autisme gewoon goed zijn.”

Duurzaam

Door testdiensten in te kopen bij Specialisterren draagt Unisys aantoonbaar bij aan het creëren van duurzame werkgelegenheid voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De factory aanpak van Specialisterren sluit naadloos aan bij de scrumaanpak en agile werkwijze van Unisys, zegt Goedemondt. “Specialisterren levert vanuit de testfactory degelijk en on demand werk af. Zij kunnen omgaan met snelle aansturing en aanpassingen op momenten dat wij het werk hebben.”

Het nieuwe informatiesysteem van het DJI draait op een veilige centrale infrastructuur van de Rijksoverheid en kan snel en eenvoudig mee veranderen met wet- en regelgeving of veranderende omgevingen. De komende jaren voert Specialisterren volledige integratie- en acceptatietesten uit. Martijn Cok, accountmanager Specialisterren: “We laten hiermee zien dat we een hoogwaardige testdienst in een complexe omgeving kunnen leveren. We hebben een vast team waarin alle kwaliteiten zitten, van analyseren, testwerk, testautomatisering tot coördinatie en rapportages maken. Dit team kunnen we flexibel inzetten en waar nodig schalen we medewerkers op en af. Met deze samenwerking zijn we in staat om omgerekend meerdere jaren achtereen vier tot zes testers met autisme een baan te bieden.”

Bedrijfsvoering aangepast

Bij Specialisterren werken 30 testers met een vorm van autisme. Uit Harvard onderzoek blijkt dat zij betere testresultaten behalen. Directeur Sjoerd van der Maaden: “De hele bedrijfsvoering van Specialisterren is aangepast aan medewerkers met een vorm van autisme en een goede intelligentie: stressfactoren worden waar mogelijk weggenomen, er is extra begeleiding, er wordt gewerkt vanuit een testfactory en we richten ons op de ontwikkeling van talent. Binnen dit project voor Unisys is er volop uitdaging voor de testers.” Testanalist Joris: “Het is leuk omdat het om een langlopend project gaat waarin ik me kan verdiepen. Ik vind het ook leuk om contact met de klant te hebben en met hen te overleggen. Dat kan in dit project.”

In het nieuwe informatiesysteem worden de basisprocessen van alle Nederlandse gevangenissen vastgelegd, zoals het invoeren van mensen die met justitie in aanraking komen, het toewijzen van cellen, overplaatsingen en bezoek- en verlofaanvragen. Vernieuwing van het informatiesysteem past bij de modernisering en het efficiënter maken van het gevangeniswezen. Het nieuwe informatiesysteem is gebaseerd op het Unisys Law Enforcement Application Framework (U-LEAF). Ook de Britse politie maakt gebruik van U-LEAF.