Nederland en België gaan gegevens uitwisselen om fraude met uitkeringen te stoppen

elektronische gegevensuitwisseling

Het UWV en Stichting Inlichtingenbureau, informatieknooppunt voor gemeenten, gaan vanaf nu gegevens uitwisselen met België. Staatssecretaris Van Ark en de Belgische staatssecretaris De Backer ondertekenen een overeenkomst hierover.

Het gaat om (grensoverschrijdende) fraude met bijstands- en werkloosheidsuitkeringen. Met deze samenwerking lopen de Benelux landen voorop in Europa. De partijen willen vooral ‘datagestuurd handhaven’. Dat betekent dat big data wordt ingezet voor opsporing.

 

Betere digitalisering

De beide partijen willen ook zorgen voor betere digitalisering van processen. Beschikbare data moet vaker en beter benut worden in de handhaving, maar dan wel binnen de wettelijke normen. Doel is om enerzijds overtreding van de inlichtingenplicht te voorkomen en anderzijds om de pakkans te vergroten.

Data-analyse kan ingezet worden om uitkeringsgerechtigden te helpen om de regels na te leven en fouten te voorkomen. Bijvoorbeeld door in de dienstverlening bepaalde groepen meer maatwerk en gerichter voorlichting te bieden.

Data-analyse speelt ook een rol bij het voorkómen van onterechte toekenningen van uitkeringen. Het UWV heeft bijvoorbeeld een risicoprofiel ontwikkeld aan de hand waarvan onterechte toekenning van WW-faillissementsuitkeringen kunnen worden voorkomen.

 

Pakkans

Dit heeft in 2016 geleid tot een besparing van € 2,1 miljoen op de uitkeringslasten WW door het niet toekennen van onterechte aanvragen. Daarnaast kan met behulp van data-analyse de pakkans worden verhoogd. Met behulp van bestandsvergelijkingen en algoritmen kunnen volgens de overheden efficiënter nieuwe signalen van mogelijke fraude ontdekken.

Data-analyse ondersteunt het risicogericht werken. Dat betekent dat de uitvoering gericht kan zijn op benadering van thema’s en groepen waar de risico’s het grootst zijn. Hiermee wordt voorkomen dat welwillende burgers worden lastig gevallen met onnodige controles. De beide partijen vinden ook dat de bestaande handhavingscapaciteit efficiënter ingezet.

 

Bestrijden

Het delen van informatie is nodig om misbruik van sociale voorzieningen tegen te gaan. Staatssecretaris Van Ark en minister Koolmees stuurden de Tweede Kamer maandag een brief hierover. In de brief valt te lezen hoe zij fraude met sociale zekerheid en arbeidswetten de komende periode gaan bestrijden.

In het regeerakkoord zijn al extra middelen voor de Inspectie SZW vrijgemaakt. Dit omdat de regering vindt dat een eerlijke arbeidsmarkt en gezond en veilig werken net zo belangrijk zijn als fraudebestrijding. Het meerjarenplan van de Inspectie SZW volgt dit najaar.

Gerelateerde berichten...