Nederland leert van DigiNotar

Brenno de Winter

Al jaren is de klacht van veel experts op het gebied van informatiebeveiliging dat hun thema te weinig het hoogste niveau bereikt. Een standpunt waar nooit naar werd geluisterd tot het bedrijf DigiNotar werd gehacked. Toen problematiseerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid juist de afwezigheid van het bestuur. Is er ruim twee jaar later iets veranderd?

ICT/Magazine vraagt het aan beveiligingsbedrijf Fox-IT, het bedrijf dat bij de DigiNotar-affaire een sleutelrol speelde. Zij zien wel degelijk een positieve verandering. De organisatie wordt de laatste twee jaar door het bedrijfsleven regelmatig door een Raad van Commissarissen benaderd.“Zij maken zich zorgen dat de primaire business in gevaar komt,” vertelt directeur Menno van der Marel. “Ze willen niet wachten op een incident. Er is een wens om zaken structureel te gaan regelen. Dit is echt een trendbreuk en goed nieuws. Ook in de organisatie wordt dat opgepikt. De ict-afdeling is er blij mee, geeft nu graag een kijkje in de keuken om problemen op te pikken. De sfeer is positiever.”

De vragen worden daardoor ook anders. Het gaat er niet meer om of een organisatie wordt gehacked, maar om of je het door hebt. Zien bedrijven tijdig de risico’s en reageren ze daar goed op? Dat is belangrijk, zeker nu er in het speelveld niet alleen criminelen, goed bedoelende hackers en activisten actief zijn, maar ook spionage harde realiteit is.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van oktober

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...