Neelie Kroes: megaboete Apple oneerlijk

“Als de EU concurrentievervalsende staatssteun wil beperken, moet ze niet de lokale wetgeving herschrijven.” Dat stelt voormalig EU-commissaris (2004 – 2014) Neelie Kroes in een commentaar op de megaboete die Europa oplegde aan Apple. “fundamentally unfair,” noemt Kroes de naheffing in de Britse krant The Guardian. De Ieren zelf gaan overigens al in beroep, zei de regering vrijdag.

Kroes,  die nu onder andere directielid is van taxidienst Uber, hekelt de beslissing die haar opvolger Margaretha Vestager eerder deze week nam. Apple in Ierland moet met terugwerkende kracht 13 miljard euro achterstallige belasting aan de Ierse regering teruggeven. De Europese Commissie vindt namelijk dat Apple veel te weinig belasting in Ierland betaalt. De Ierse regering heeft Apple zulke gunstige voorwaarden toegekend dat het volgens de commissie neerkomt op staatssteun. Daarmee zou Ierland niet alleen andere landen valse  beconcurreren, maar ook andere bedrijven benadelen.

 

Staatssteun

Volgens Kroes mag je belastingafspraken van een land met een bedrijf ten eerste al geen staatssteun noemen. En als je concurentievervalsende steun wilt beperken is het onterecht dat de EU lokale wetgeving gaat herschrijven. “De lidstaten mogen toch zeker hun eigen belastingbeleid maken en uitvoeren?” stelt Kroes in haar verklaring.

Met de terugwerkende kracht in de Europese bepailng is Kroes ook niet blij. Volgens de Commissie betaalde  Apple vanaf 2003 tot zeker 2014 veel te weinig belasting aan de Ieren. Kroes meent dat je dat kunt vinden, maar achteraf terugvorderen schendt schendt een fundamenteel principe in de belastingwet. Die stelt namelijk  dat veranderingen die worden opgelegd alleen vanaf dat moment gelden.

“Je kunt niet tijdens het spel ineens de regels veranderen,”oordeelt Kroes. “Dit is niet alleen fundamenteel oneerlijk, maar schaadt ook de concurrentie. Het  zorgt dat bedrijven niet meer weten waar ze wettelijk gezien aan toe zijn. We vinden allemaal dat we iets moeten doen aan belastingontwijking. Maar dan wel graag via transparante en eerlijke wetgeving en consensus.”

Kroes legde in haar jaren als EU-commissaris zelf een megaboete van een half miljard euro op aan Microsoft. Volgens de EU trok het bedrijf de eigen browser stelselmatig voor. Gebruikers waren daardoor niet goed in staat de browser van hun eigen keuze te gebruiken.

Maar wellicht heeft de oud EU0commissaris nu toch boter op het hoofd. Taxidienst Uber gebruikt zelf naar verluidt de Nederlandse belastingroute en leidt zo een flink deel van de inkomsten buiten de Amerikaanse belastingdienst om. De route die het bedrijf daarbij gebruikt is nagenoeg het zelfde als de ‘Ierlandroute’ van Apple.