Nictiz: eerstelijnszorg huisartsen moet dringend digitaal transformeren

De eerstelijns gezondheidszorg, zoals de huisartsen, moeten dringend digitaal transformeren. Zelf zijn ze echter tevreden met het huidige niveau van digitalisering. Dat wordt al snel een groot probleem.

Dat constateert Nictiz, het expertisecentrum rond E-Health in een onlangs uitgebracht whitepaper ‘Toekomst digitalisering
eerstelijnszorg Huisartsen’.

 

Digitalisterings-paradox

Nictiz stelt zelfs dat in de huidige gedigitaliseerde gezondheidszorg de positie van de huisarts op het spel staat. “Er is sprake is van een digitaliserings-paradox,” stelt het expertisecentrum. “De huisarts is tevreden over het dagelijks gebruik van IT, terwijl in de nabije toekomst een digitale transformatie noodzakelijk is om zijn sleutelrol in de eerstelijnszorg te waarborgen.”

In de whitepaper wordt gesteld dat om het tij te keren de beroepsgroep nu op basis van een heldere toekomstvisie op regionaal niveau aan de slag moet met landelijke support.

 

Achterlopen

Het bureau stelt in de haar conclusies dat het vreemd is dat digitalisering overal exponentieel toeneemt, maar dat de huisartsenzorg daarbij achterloopt.

“Landelijk wordt met programma’s als MedMij en VIPP organisatorisch, financieel en technisch ingezet op
het vergroten van de “digitale” interactie tussen patiënt en professional. Zorgpartijen spelen hier elk afzonderlijk op in. Zo is de IT-markt voor ziekenhuizen de afgelopen 5 jaar nationaal
en internationaal sterk gegroeid.

Op de IT-markt van de sector Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) is door diverse IT-aanbieders de laatste jaren
veel geïnvesteerd. Voorheen liepen de huisartsen ten opzichte van de andere zorgpartijen voorop. Nationaal en internationaal hadden zij een sterke positie in zowel adoptie als het gebruik van IT-oplossingen om de huisartsenpraktijk te ondersteunen.

 

Dossiers bijhouden

Uit eerder onderzoek bleek al dat in 2017 het de huisartsen waren die digitaal de meeste dossiers bijhouden van patiënten in Nederland. In totaal gaat het om meer dan
90%.

Nictiz constateert echter vooral dat de IT in de eerstelijnszorg kampt met een versnipperde vraag, te veel aanbieders en oplossingen, te weinig geld en kennis, te weinig capaciteit voor vernieuwing door te veel wet-en regelgeving.

“Vanuit verschillende kanten wordt aangeven dat huisartsen  digitaal achter dreigen te lopen en qua informatievoorziening niet adequaat in kunnen spelen op de veranderende maatschappij c.q. zorg(vraag),” stelt Nictiz in haar rapport.

 

Oplossingen

De onderzoekers komen met twee soorten oplossingen.

  • Investeer in de doorontwikkeling van de huidige eerstelijnssystemen en maak zo adequate oplossingen op regionaal niveau
  • Werk samen met partijen in de tweede- of derdelijnszorg die hun ICT al aardig op orde hebben (denk aan epd’s).

Nictiz stelt in elk geval dat het zaak is dat de eerstelijnszorg vanaf nu snelheid moet maken. Om te beginnen moeten ze met politici, verzekeraars en ketenpartners in gesprek moeten over hoe de eerstelijnszorg beter en vooral efficienter gedigitaliseerd kan worden. Niet alleen de artsen zelf, maar ook de patiënten zijn daarbij zeer gebaat.

Gerelateerde berichten...