Nieuwe belastingconstructie Apple onder EU-loep

Apple logo op telefoon

De Europese Commissie wil dat Apple tekst en uitleg geeft over hun huidige belastingconstructie in Europa. Volgens Eurocommissaris Vestager van mededinging bleek uit de onlangs gelekte Paradise Papers dat de techreus een Ierse holdingonderneming verplaatst heeft naar het Britse Kanaaleiland Jersey. Op dit eiland wordt geen tot weinig inkomstenbelasting geheven.

Dit gebeurde al in 2015. Toen deed de Europese Commissie al twee jaar onderzoek naar Apple’s Ierse belastingconstructie.

 

 

 

Schimmig

De grote belangstelling van Europa komt nadat Apple in 2016 gesommeerd werd om 13 miljard euro achterstallige belasting aan Ierland te betalen. Aanleiding waren schimmige constructies via Ierland om zo min mogelijk belasting te hoeven betalen.

Volgens de New York Times heeft de techreus de afgelopen tien jaar meer dan 128 miljard dollar aan overzeese winst vergaard. Hierover is in de VS geen belasting betaald en bijna niets in andere landen.

 

Paradise Papers

De vragen van de EU komen na het uitlekken eerder deze week van de zogenaamde ‘Paradise Papers’. Deze 13,4 miljoen documenten en emails bleken kwamen in handen aan de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. De krant kwam via journalistencollectief ICIJ, die eerder al de Panama Papers aan het licht bracht, aan de documenten.

De meeste van de gelekte 6,8 miljoen documenten komen van  het juridisch advieskantoor Appleby. In de Paradise Papers komen e-mails voor met gesprekken tussen Apple-medewerkers en Appleby. Daaruit blijkt dat de techreus de Jersey-constructie onder de pet wilde houden.

 

Reactie Apple

Apple reageerde als volgt op het uitkomen van de Paradise Papers: “Als de grootste belastingbetaler ter wereld, betaalt Apple in alle landen in de wereld elke dollar die het verschuldigd is.”

Volgens de techreus gaat het debat niet zozeer over hoeveel belasting het bedrijf moet betalen maar over waar die betaald moet worden. De meerderheid van de belastingen wordt volgens Apple betaald in de VS. “Daar wordt de overgrote meerderheid van de producten daar ontworpen en ontwikkeld.”

Eurocommissaris Vestager stelt echter dat het in dit geval gaat over Europese winsten van het bedrijf. De VS staat hier buiten.