Nijmeegs REshape Center start Health Innovation School

telefoon krijgt een prik vertaalapparaat, vertaalapparaten

Het Nijmeegse REshape Center is van start gegaan met de Health Innovation School. Het initiatief wordt gesteund door het ministerie van VWS,  en Secretaris-Generaal Erik Gerritsen.

Aanleiding is vooral het feit dat er aan kennis de technologische mogelijkheden de meeste beleidsmakers en managers in de zorg niet ontbreekt. Toch komt innovatie langzaam van de grond. Dat komt ook doordat innovatie om nieuwe vaardigheden vraagt. De Health Innovation School duikt in dit gat.

 

Radboud

Dokters, verpleegkundigen en ook beleidsmakers, bestuurders en anderen die verantwoordelijk zijn voor het leveren van zorg zouden deze nieuwe vaardigheden moeten ontwikkelen. Het Radboudumc lanceerde daarom in 2015 al een nieuw curriculum voor de studie geneeskunde en biomedische wetenschappen. Daarin wordt meer aandacht besteed aan digitale zorg, innovatie mét de patiënt en andere vormen van leren.

Op deze manier worden in ieder geval medische professionals al anders opgeleid. Maar ook beleidsmakers, verzekeraars en bedrijven moeten handvatten krijgen voor de (vaak digitale) transformatie.

Dat vindt Lucien Engelen, directeur van het REshape Center. Samen met het ministerie van VWS, met Secretaris-Generaal Erik Gerritsen, zette REshape een programma op met deze ambitie: de Health Innovation School. Karin van Ruiten, projectleider innovatie bij VWS, en Zayna Khayat waren de andere trekkers van het eerste jaar van de Health Innovation School.

Transformatie is nodig

Khayat zegt over de aanleiding: “De vergrijzing neemt toe, terwijl het tekort aan zorgmedewerkers stijgt. De betaalbaarheid van zorg staat intussen onder druk. Tel dit op bij nieuwe technologische mogelijkheden en het is duidelijk dat het bestaande zorgmodel grondig zal worden herzien.

We weten dat leiders die zijn voorbereid op disruptie hun organisaties tijdig konden transformeren. Organisaties die te lang vasthielden aan hun bestaande model gingen failliet. Dit vraagt wel om een andere manier van denken.

Innovatief zijn is een cultuur. Je bent niet innovatief als je een app ontwikkelt of bestaand proces digitaliseert. Waar het om gaat is dat je uit je bestaande patronen durft te stappen en verder durft te denken.

Hoe zou je zorg vormgeven als je helemaal opnieuw zou mogen beginnen, zonder last te hebben van alles wat er nu staat? Ga er maar van uit dat er partijen komen die dit gaan doen. Hoe relevant is jouw organisatie dan nog?”

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van december.

 

Gerelateerde berichten...