Ook Eerste Kamer voor strengere netneutraliteit met zero rating

juice

Na de Tweede Kamer is sinds vandaag ook de Eerste Kamer akkoord met een strengere netneutraliteit dan die van de EU. Alleen de PVV stemde tegen.

Afgelopen maand werd bekend dat een vorm van netneutraliteit in de hele EU gaat gelden. Dat is echter een afgezwakte vorm dan de wet die in Nederland geldt. Volgens minister Kamp mag Nederland strenger zijn de rest van de Europese Unie. Onder de Europese wet is daar uitdrukkelijk ruimte voor. De Eerste Kamer is het daarmee dus eens.

Vooral dat Zero Rating, ofwel positieve prijsdiscriminatie, moet door de strengere wet aan banden gelegd worden. Dat betekent dat een provider geen diensten mag aanbieden die buiten de normale datalimieten vallen. De nieuwe dienst van T-Mobile waarbij streaming muziekdiensten buiten de gewone bundel vallen, is zo’n geval van zero rating.

 

Beginsel

“Dat klinkt op het eerste gezicht leuk, maar druist in tegen een belangrijk beginsel van netneutraliteit: elke dienst moet onder dezelfde voorwaarden bereikbaar zijn,”stelt Bits Of Freedom in een reactie op de aankondiging van T-Mobile.

“Hoewel T-Mobile aangeeft dat in principe alle ‘legale’ muziekstreamingdiensten onder dit datavrije aanbod vallen, moeten de diensten wel eerst op het lijstje van T-Mobile staan. Klanten en aanbieders kunnen zelf suggesties doen en de diensten moeten wel legaal zijn, aldus T-Mobile. Uiteindelijk is het dus T-Mobile die bepaalt welke streamingsdiensten een voorkeursbehandeling krijgen en welke niet.”

Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) lijkt die richting uit te gaan. In een mededeling kondigde de toezichthouder gisteren aan de nieuwe dienst van de provider nader te onderzoeken. T-Mobile zelf is van mening dat zij naar de letter van de Europese wet handelen. Wat in de hele EU mag, mag ook in Nederland, is de stelling van de provider.

“Uitgangspunt van de Nederlandse wetgeving voor netneutraliteit is dat al het internetverkeer gelijk moet worden behandeld. In de Europese richtlijnen staat alleen dat gelijke diensten gelijk moeten worden behandeld,” stelt de ACM in haar aankondiging.

 

Gerelateerde berichten...