Ook Kadaster kampt met ernstige computerproblemen

Cybersecuritymonitor

Na de computerproblemen bij de Belastingdienst blijkt nu ook het Kadaster met grote problemen in de computersystemen te kampen. Bij de instantie waar alle vastgoed in Nederland staat geregistreerd zijn ernstige veiligheidskwesties waargenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieel Dagblad.

Een woordvoerder van het Kadaster bevestigt dat de krant ‘zeer kritische’ stukken’ van de Kadastrale directieraad op de redactionele burelen heeft liggen. Daarin staat dat het Kadaster kampt met ‘kritieke’ veiligheidsproblemen. Zo zouden mensen zonder autorisatie gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot de systemen van het instituut.

Onbevoegden kunnen zonder al teveel moeite aan de haal gaan met de informatie uit het systeem. Dat betekent dat registraties van onroerend goed, hypotheken en beslagen kunnen aanpassen. Volgens de woordvoerder moet zeker driekwart van de ernstigste problemen eind maart grotendeels zijn opgelost.

“Het risico bestaat dat Kadasterdiensten onveilig zijn voor klanten of informatie toegankelijk is of muteerbaar is voor personen die hier geen toegang toe mogen hebben.” Dit is te lezen in een van een intern veiligheidsrapport waar het FD de hand op wist te leggen. Het stuk is opgesteld door de directie van het Kadaster en stamt van november vorig jaar.

 

Knelpunten

Grootste knelpunt is de toegangsbeveiliging van de computers. Er is bijvoorbeeld grote onduidelijkheid over wat wel en niet mag, Wie verantwoordelijk is is ook onduidelijk. Onbevoegden kunnen dus bij kerntaken van het systeem: ook bij de sleutelfuncties van de ICT.

Ook de netwerkbeveiliging moet op de schop. Met als gevolg dat het niet voldoet aan de wettelijke eisen. Het Kadaster weet zelf niet wat de consequenties zijn van een op handen zijnde overgang naar een nieuwe archiveringssysteem.

Het FD legde de buitgemaakte rapporten voor aan een beveiligingsexpert. Deze  waarschuwt aan de ene kant dat de overheidsrichtlijnen voor ‘responsible disclosure’ stellen dat pas na het oplossen van de problemen gepubliceerd mag worden. Aan de andere kant staan in het rapport geen schadelijke details die het Kadaster zouden schaden als ze openbaar werden.

Aan de hand van dit oordeel besloot het FD de details en het hele rapport openbaar te maken. Volgens de krant “ten behoeve van de verifieerbaarheid van de berichtgeving. De rapporten bevatten geen details waarmee het Kadaster valt te beschadigen. Publicatie dient een maatschappelijk belang, omdat het een al jaren slepende kwestie openbaart.”

 

 

Gerelateerde berichten...