Continue monitoring in Sint Maartenskliniek met Smarten the clinic

Big Data Power BI puzzel

Smarten the clinic van de Sint Maartenskliniek is innovatie en onderzoek ineen. Innovatief is de methode van continu meten. Het analyseren van de verzamelde data moet de geleverde zorg nog verder verbeteren.

Maar zover is het nog niet. Een pilotproject test de meetmethode eerst op praktische haalbaarheid en validiteit. Junior onderzoeker Maartje Hendriks vertelt hoe zij en haar collega’s de pilot hebben opgezet.

 

Oefenen

Ondanks intensieve, multidisciplinaire begeleiding van hun patiënten realiseerden de behandelaren van de Sint Maartenskliniek zich dat het lastig is om te beoordelen wat patiënten dagelijks precies doen. Hoe vaak de patiënt zelf oefent bijvoorbeeld, of hij wel eens een ommetje maakt, al dan niet met hulpmiddelen, wat zijn algehele bewegelijkheid is.

Smarten the clinic gaat daarin verandering brengen, vertelt Hendriks. “Als we door continue monitoring en het verzamelen en analyseren van de data iemands bewegelijkheid in kaart kunnen brengen, dan kunnen we zijn vooruitgang op dagelijkse basis volgen. De behandeling is dan veel sneller aan te passen.”

 

Werken aan mobiliteit

De Sint Maartenskliniek is gespecialiseerd in aandoeningen van het bewegingsapparaat en heeft inmiddels zes vestigingen in Nederland. Zo wordt één op de vijf mensen die in Nederland een dwarslaesie oploopt, behandeld in de Sint Maartenskliniek. Al die patiënten doorlopen een programma dat voor hen is samengesteld op basis van de doelen die de revalidatiearts mét hen vaststelt.

Het is belangrijk dat de patiënt zo snel mogelijk werkt aan zijn mobiliteit. Bijvoorbeeld vanuit het bed naar de rolstoel. Vaak zijn voor mensen met een incomplete dwarslaesie staan en zelfs lopen te realiseren einddoelen, al dan niet met rollator of krukken. Patiënten worden daarin begeleid met onder meer fysiotherapie en groepslessen.

 

Pilot

Door continue monitoring van patiënten moet de voortgang van de behandeling beter dan nu inzichtelijk worden. Om die continue monitoring goed in te voeren, voert Hendriks momenteel een pilotproject uit. Hiertoe is ze, toen ze in september als medisch biologe van de universiteit kwam, voor een jaar aangesteld.”

Voor deze pilot worden in totaal twintig patiënten uitgerust met een sensor om de enkels en één onder het matras waarop zij slapen.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van juni.

Gerelateerde berichten...