TCN-directeur Stroink vervolgd om smeergeld datacenter Google

Voormalig vastgoedtycoon Rudy Stroink heeft een strafrechtelijke vervolging aan zijn broek. Hij zou Google hebben omgekocht om zich met een groot datacenter in de Eemshaven te vestigen. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieel Dagblad.

Het gaat om een bedrag van 1,7 miljoen euro die Stroink in zijn tijd als directeur van  TCN, aan Google zou hebben verstrekt. Stroink moet maandag voorkomen in Almelo.

FD onderschepte de dagvaarding, maar legde ook de hand op onderliggende financiële stukken uit de VS. Google zelf verklaart in een reactie dat zij slachtoffer zijn en niets verkeerd hebben gedaan. Een voormalig medewerker zou zich hebben ingelaten met de smeergeldaffaire.

De echtgenote van Stroink staat maandag overigens ook voor de rechter. Het gaat om  Saskia van B (50). Het OM legt het paar niet alleen omkoping, maar ook witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie ten laste.

De onderhandelaar van Google die bij de affaire betrokken zou zijn is oud directeur en onderhandelaar Simon Tusha. Tusha was destijds wereldwijd verantwoordelijk voor locatiekeuzes van nieuwe datacenters van het bedrijf. Dit blijkt uit een groot strafrechtelijk onderzoek met als codenaam Delta. De betalingen van TCN zijn verspreid over een periode tussen juli 2008 tot en met maart 2010. Dit was de tijd dat Rudy Stroink eigenaar van TCN was.

Overigens stond de oud Google-directeur eerder dit jaar ook al in de VS voor de rechter. Daar ging het om ontduiking van inkomstenbelasting over het ontvangen smeergeld van TCN. Tusha bekende daar in ieder geval schuld aan belastingfraude. De Google-directeur hangt inmiddels een celstraf tot zeker vijf jaar boven het hoofd. Het definitieve vonnis wordt begin volgend jaar uitgesproken.

 

Ook Brits datacenter met smeergeld

De onderliggende processtukken beschrijven precies de tijdstippen waarop Tusha het smeergeld van TCN ontving. Verder blijkt ook dat de Eemshaven niet het enige steekpenningenproject wat van de Google-directeur. Ook bij de keuze van de locatie van het Britse datacenter van Google liet hij zich omkopen. Hier ging het om een bedrag van 1,5 miljoen dollar. Tusha verliet overigens in 2009 het bedrijf. Stroink ontkent intussen betrokkenheid van hemzelf en zijn inmiddels failliete vastgoedbedrijf TCN.

De kwestie staat de officiële opening van het datacenter van de zoekgigant overigens niet in de weg. Het centrum wordt op 9 december gewoon geopend door minister Henk Kamp.

 

Gerelateerde berichten...