Thomas Geelkerken, informatiemanager Pluryn: “Begin klein met Blockchain maar denk groot

blockchain cartoon

Blockchain en privacy gaan perfect samen, net als blockchain en transparantie. Dat maakt deze technologie bij uitstek geschikt voor berichtenuitwisseling tussen zorgorganisatie, indicatiesteller en financier. Dit ongeacht of die laatste nu de gemeente of een zorgverzekeraar is.

Het grote nadeel: pas als veel partijen meedoen behaal je échte efficiencywinst. Toch wil Thomas Geelkerken niet wachten. “Laten we gewoon met een paar zorginstellingen, gemeenten en sociale wijkteams beginnen, dan haken vanzelf meer partijen aan.”

Thomas Geelkerken is informatiemanager bij Pluryn, een organisatie die mensen ondersteunt met complexe problematiek en derhalve vaak meerdere zorgvragen. Pluryn heeft 300 gemeenten als klant, die veelal andere rapportage- en berichtenformats hebben. “Sinds de decentralisatie hebben we onze cliëntenadministratie nagenoeg verdubbeld. En wij zijn niet de enige zorgverlener bij wie dat zo is. Dat betekent dat er nu meer geld gaat naar administratie en dat er dus minder geld overblijft om zorg te verlenen. Terwijl dat laatste toch is wat wij het allerliefste doen. Blockchain is een manier om de administratieve last terug te brengen.”

Efficiënter

Veel mensen denken dat blockchain een oplossing is voor betalingsverkeer. Daar begon het inderdaad allemaal mee. Iemand, onbekend is wie, bedacht in 2008, vlak na het uitbreken van de bankencrisis, de Bitcoin. Deze anonymus zag daarin het antwoord op de vraag hoe we weer vertrouwen konden krijgen in het financiële systeem. Het idee is simpel: zorg ervoor dat iedereen transparant ziet wat er gebeurt, want dan is fraude niet mogelijk. Dat gebeurt door een gedistribueerd grootboek. Iedere computer in het Bitcoin netwerk heeft exact dezelfde kopie van het grootboek. De transacties zelf zijn anoniem, maar wel volledig transparant.

Die combinatie van anonimiteit en transparantie maakt blockchain bij uitstek geschikt voor toepassingen in de zorg. Bovendien werkt een blockchain veel efficiënter dan traditionele manieren van informatieoverdracht. Zo zijn de real-time transacties via Bitcoin ongeveer een factor 100 goedkoper dan reguliere bancaire transacties. De kans op fraude of fouten is nihil omdat dit bij de controle meteen aan het licht komt. Bovendien is de volledige geschiedenis transparant. Iedereen kijkt naar dezelfde administratie, ziet wat er gebeurt en hoeveel uren zorg er nog over zijn binnen de gestelde indicatie.

Administratieve kerstboom

Geelkerken: “Stel wij spreken met een gemeente af dat wij aan een bepaalde cliënt gedurende drie maanden gemiddeld vier uur zorg in de week leveren. De ene week kan dat drie uur zijn, de volgende week vijf uur.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van september.