Tienduizend handtekeningen voor raadgevend referendum over aftapwet

sleepnet voor sleepwet Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten

Tweede fase

De Kiesraad moet de geldigheid van de eerste 10.000 handtekeningen nog wel verifiëren. Mochten de handtekeningen inderdaad geldig zijn is het de tweede keer sinds  de referendumwet inging dat de grens van 10.000 handtekeningen bereikt werd.

Daarna gaat de tweede fase in, waarbij de groep in zes weken tijd 300.000 handtekeningen bij elkaar moet brengen. Pas dan kan de groep daadwerkelijk een referendum afdwingen.

 

Studenten

De eerste groep die dit voor elkaar kreeg was Geenpeil ten tijde van het Oekraïneverdrag. Geenpeil verzamelde meer dan 300.000 handtekeningen, wat daadwerkelijk leidde tot een referendum.

Een groep Amsterdamse studenten startte enige tijd geleden de Sleepwet-petitie . Op de site zegt de 20-jarige masterstudent Tijn de Vos dat hij zich grote zorgen maakt over privacy-inbreuken door de wet. Ook de lauwe reacties in het land baren hem zorgen.

WIV

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV) regelt dat geheime diensten AIVD en MIVD op grote schaal internetverkeer mogen verzamelen en bewaren. Dat mag bijvoorbeeld om terroristen op te sporen.

De bezwaren gaan niet alleen over het risico dat onschuldige burgers en bedrijven hierbij lopen. Ook het feit dat de Nederlandse wet indruist tegen de regels van het Europese recht wordt gehekeld.

 

Europees Hof

De groep studenten is niet de enige die bezwaren heeft tegen de wet. Een grote groep organisaties zei eerder deze zomer te overwegen naar de rechter te stappen om de wet van tafel te krijgen. Deze groep wil desnoods tot het Europees Hof van Justitie of tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens doorprocederen.

Alle groepen richten de meeste pijlen op de sleepnetfunctie van de wet. Volgens de oude wet mochten de inlichtingendiensten namelijk alleen gericht informatie aftappen. In de nieuwe wet mogen inlichtingendiensten informatie van internet via de kabel aftappen.

 

Metadata eerst

Dat begint met metadata. De diensten kunnen zien met wie iemand contact heeft, welke websites iemand bezoekt of bezocht heeft en zelfs waar iemand is. Wat de inhoud van de communicatie is, kunnen de diensten dan nog niet zien.

Dat kan vervolgens wel als de diensten op iets opvallends stuiten. Ze moeten daarvoor wel eerst naar de rechter. De verzamelde specifieke gegevens mogen vervolgens drie jaar bewaard worden.

Eerder bleek ook al uit onderzoek van de NOS dat het Kabinet erover denkt de geheime diensten toegang te geven tot chat-apps en WiFi hotspots. Dat zou betekenen dat ook data van nietsvermoedende zakenmensen en burgers ongericht bekeken kunnen worden.

De wet kwam ondanks hoorzittingen waar deskundigen hun zorgen over de wet uitspraken, met een ruime meerderheid door de Tweede en Eerste Kamer.

 

Gerelateerde berichten...