Het grootste veiligheidsrisico zit tussen toetsenbord en bureaustoel

De mobiele werkplek blijft zich snel ontwikkelen. Van de keuze tussen een smartphone, laptop of tablet, convergeert mobiel werken steeds meer in een diversiteit van devices. Iedere gebruiker wil zijn of haar specifieke configuratie. Ondertussen wordt gegevensbescherming wetmatig strenger. Kortom, de ontzorging die bedrijven en overheidsinstellingen hiervoor wensen, gaat verder dan de technische kant van MDM of EMM.

Er is een groeiende behoefte aan continuïteit in het mobiel werken. Onvermijdelijk daarbij is beveiliging. Volgens Ivonne de Jonge, Manager Overheid & Groot Zakelijk bij BTC, schuiven veel instellingen security-oplossingen nog te snel terzijde. “Men vindt het doorgaans te duur. Kennelijk moet er eerst iets vervelends gebeuren voordat mensen er serieus mee aan de slag gaan. Wat mij ook zorgen baart, is dat veel organisaties geloven dat ze voldoen aan de AVG-richtlijnen, door een MDM- of EMM-oplossing naar binnen te schuiven. Zeker spelen deze als bouwstenen een belangrijk rol in het hele raamwerk, maar het grootste securitygevaar zit tussen het toetsenbord en de bureaustoel. Het is enorm belangrijk om de medewerkers bewust te maken van de risico’s en ze te leren hoe eenvoudig het is om deze in te perken.”

 

Geïntegreerde oplossing

Naast zaken als security en privacy is het vanwege de groeiende complexiteit raadzaam om de mobiele werkplek in te richten met een geïntegreerde oplossing. “Denk daarbij aan een hoofdaannemer die de diverse best-of-breeds samenbrengt”, zegt De Jonge. “Dit borgt de continuïteit vele malen beter dan een handjevol zogeheten ‘point solutions’. Instellingen die hun point solutions tot op de euro hebben uit onderhandeld, kopen niet veel meer dan een schijnveiligheid. Hun leveranciers hebben marge-technisch geen enkele ruimte meer om te adviseren of het geheel fatsoenlijk te integreren. Deze versnipperde aanpak staat bovendien de technologische ontwikkeling van een organisatie in de weg; er is geen overzicht waardoor je niet kunt nadenken over waar je als organisatie over twee jaar wilt staan.”

 

Werkplek 2020

Wat vaak niet wordt meegenomen in de businesscase en TCO van mobiel werken zijn de verborgen kosten, zoals de tijdsbesteding van mensen. “Wij zien dat aanbestedingsregels niet altijd leiden tot een integrale verlaging van de TCO”, observeert De Jonge. “BTC bouwt al sinds 2004 aan werkplekoplossingen met steeds nieuwe diensten en producten, zoals een vervangservice, helpdesk of assetmanagement. Dat is inmiddels een volledige menukaart geworden. Ieder product of iedere dienst kan als een point solution worden geleverd, maar ook als deel van een geïntegreerde dienst. BTC werkt samen met partijen als Protinus IT en Vodafone, wat onze menukaart nog vollediger maakt. Deze gebundelde dienstverlening staat model voor de Werkplek 2020. Het biedt complete ontzorging op het gebied van mobiel werken op de hoogst denkbare service- en kwaliteitsniveaus. Een veelzeggende erkenning is dat wij in deze samenwerking de aanbesteding IWR2016|LAM (ICT Werkomgeving Rijk | Laptops, Accessoires en Mobiele ICT-Werkplekken) hebben gewonnen.”

 

Gerelateerde berichten...