1 op 5 maakbedrijven kent financiële consequenties achterblijvende digitalisering niet

Man met hoofd door beeldscherm digitale maatschappij

Een op de vijf maakbedrijven is niet op de hoogte van de financiële consequenties als ze hun bedrijf niet digitaliseren. 31% van de bedrijven uit de maakindustrie heeft een achterstand in zowel digitalisering als innovatie.

Dit blijkt uit onderzoek onder medewerkers en leidinggevenden in de maakindustrie. Ondanks dat driekwart van de maakbedrijven zich bezighoudt met digitalisering, vindt een derde dat het voor zijn organisatie moeilijk is om digitale ontwikkelingen te implementeren.

 

Kosten

Ook de gevolgen van digitalisering voor de organisatie zijn volgens respondenten onvoldoende bekend. Zo stelt één op de vijf  dat zijn organisatie te weinig weet over de financiële consequenties van digitalisering.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om te investeren in de juiste hardware voor de juiste situatie. Niet alleen vanwege de langere levensduur van apparaten, maar ook omdat ze helpen de productiviteit te verhogen.

Het gebruik van de juiste apparaten in het digitaliseringsproject is eveneens cruciaal. In plaats van de aanschaf van grote hoeveelheden hardware, is het een optie om robuuste hardware te huren.

 

Toekomst

Niet alleen de kennis van huidige digitale innovaties laat te wensen over, ook de eventuele gevolgen van digitalisering voor de organisatie zijn volgens de ondervraagden onvoldoende bekend. Maar liefst 23 procent zegt dat er binnen hun bedrijf onvoldoende rekening wordt gehouden met de eventuele gevolgen van digitalisering op de ontwikkeling van het eigen personeel.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 42% van de respondenten wil dat zijn organisatie verder digitaliseert. Een belangrijke reden hiervoor is digitaal bij te blijven bij de concurrentie. Verder vindt 18% het erg lastig om met hen te kunnen concurreren op digitaal gebied. 19% stelt zelfs dat wanneer zijn of haar werkgever niet snel digitaliseert, dit ten koste gaat van de toekomst van de organisatie.

 

Veranderingen

Twee jaar geleden bleek wel dat er in de maakindustrie grote veranderingen gaande zijn. Marktontwikkelingen en mogelijkheden van nieuwe technologieën stimuleren en inspireren bedrijven tot het transformeren van hun businessmodel. De ERP-ondersteuning ontwikkelt volop mee binnen deze dynamiek.

Gerelateerde berichten...

X