The Next Web schiet overbodige tussenschakels weg

Start-up Ethereum bouwt een nieuw besturingssysteem voor het web. Ze schieten overbodige tussenschakels uit het logistieke verhaal weg met als doel een ethischer en duurzamere manier van zowel produceren als consumeren. Meet the next web!

Zo af en toe gebeurt er iets op het web waarvan je op het puntje van je stoel gaat zitten. In 2004 was er zo’n moment bij de lancering van Skype. Toen hielden de telco’s hun hart vast, want Skype was (en is) bellen zonder telefoonmaatschappij. Nu is er een start-up die iets soortgelijks aan het doen is, maar dan voor het complete internet. Over lef gesproken.

Deze noviteit heet Ethereum. Onthoud die naam maar. Het bedrijf achter Ethereum is ConsenSys. Het is in 2014 opgericht en telt inmiddels 68 medewerkers, die over vier continenten verspreid werken aan de bouw van een ‘unstoppable computational machine’ op basis van blockchain-technologie. Dat is de technologie achter Bitcoin, waarmee financiële transacties zonder ‘middelman’ kunnen worden afgewikkeld.

Ethereum heeft de software achter Bitcoin naar eigen zeggen aanzienlijk verbeterd en gaat daar nu het hele internet mee te lijf. Doel: een gedecentraliseerd web. Dus niet langer concentratie van vermogen (en controle!) in grote datacenters, die zo kenmerkend zijn voor het huidige tijdperk van cloud computing, maar met software die iedere aangesloten machine tot een onderdeel maakt van de ‘unstoppable machine’. Oftewel: ‘how the Internet was supposed to work’, zoals de slagzin van Ethereum luidt.

Aanbieders van producten en diensten kunnen daarmee ‘op eigen houtje’ hun transacties afwikkelen met afnemers. Er hoeven geen percentages meer te worden afgedragen aan de intermediairs die voorheen het verkoopkanaal vormgaven en de distributie verzorgden.

Vooral de bedrijven die groot geworden zijn door de digitalisering (Apple, Amazon, Google, Facebook en Spotify) moeten zich nu achter de oren krabben. Zolang er geen alternatieve online infrastructuur voor hun transacties bestond, was het verdedigbaar dat ze een (soms aanzienlijk) deel van de opbrengst voor zichzelf opeisten, maar met het gedecentraliseerde alternatief van the next web dat ConsenSys bouwt, klapt deze pijler onder hun bestaansrecht weg.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van mei.

Gerelateerde berichten...