Bijna een kwart van de Nederlandse software heeft geen licentie

Ondanks de link tussen software zonder licentie en cyberaanvallen, gebruiken Nederlandse computergebruikers veel pc-software zonder de juiste licentie. Dat blijkt uit de Global Software Survey. Dit is een onderzoek onder IT-managers, consumenten en mensen die gebruikmaken van bedrijfs-pc’s.

Het onderzoek, Seizing Opportunity Through License Compliance, wees uit dat in Nederland een daling van 1 procentpunt is opgetreden ten opzichte van het vorige peilmoment uit 2013. Momenteel heeft 24% van de pc-software dus geen licentie. Internationaal gezien is dit een relatief goede score. Deze is te danken aan de volwassen, vlakke markt in Nederland. Dat er een daling optrad, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat bedrijven vaker software asset management (SAM) toepassen. Software wordt steeds meer afgenomen op abonnementsbasis.

 

Juiste licentie

Toch is bijna een kwart van alle pc-software zonder goede licenties nog steeds hoog. Gezien de sterke connectie tussen cyberaanvallen en incompliant pc-software, spelen individuen en bedrijven met vuur wanneer ze software zonder licenties installeren. De kans dat de gebruiker malware tegenkomt wordt hiermee namelijk veel groter. Bovendien zijn de kosten van het omgaan met malware-incidenten hoog. Zo kostten cyberaanvallen bedrijven alleen al in 2015 meer dan vierhonderd miljard dollar. Er is dan ook nog ruimte voor verbetering.

Belangrijke bevindingen

  • In 2015 was 39% van de geïnstalleerde software op computers wereldwijd niet juist gelicentieerd. Dat is maar een kleine afname ten opzichte van de 43% die naar voren kwam in BSA’s vorige wereldwijde onderzoek in 2013.
  • Zelfs in bepaalde kritische branches was ongelicentieerd gebruik opvallend hoog. Wereldwijd hebben banken, verzekeringsmaatschappijen en de beveiligingssector hierin een aandeel van 25%.
  • CIO’s vermoeden dat 15% van hun werknemers pc-software op het netwerk zetten zonder dat ze daar weet van hebben. Maar ze onderschatten het probleem aanzienlijk: het percentage dat aangeeft ongeautoriseerde software op het netwerk te zetten is met 26 procent van de werknemers bijna twee keer zo hoog.

Ondanks deze cijfers is er wel degelijk veel bewustzijn voor het probleem. CIO’s maken zich vooral zorgen om dataverlies naar aanleiding van dit soort beveiligingsincidenten. Daarnaast geven ze aan dat vermijden van beveiligingsdreigingen voor hen een belangrijke reden om ervoor te zorgen dat de pc-software op hun netwerken legitiem en volledig gelicentieerd is. In de bredere enquête onder werknemers, zegt 60% dat het beveiligingsrisico van ongelicenseerde pc-software een belangrijke reden is om legitieme software te gebruiken.

Het onderzoeksrapport voegt hieraan toe dat bedrijven cybersecurityrisico’s van ongelicentieerde pc-software kunnen beperken door alle software aan te kopen bij legitieme bronnen. Instellen van een in-house software asset management-programma (SAM) is ook een grote steun. Organisaties die SAM succesvol implementeren, weten wat op hun netwerk zit, en of dit legitiem is. Ze kunnen zo hun gebruik optimaliseren door software te implementeren die het best bij hun business past. Op die manier beschikken ze tevens over beleid en procedures die de inkoop, implementatie en het verwijderen van software.

Per regio waren dit de meest opvallende resultaten van het onderzoek

  • De regio met het hoogste percentage aan ongelicentieerde software was Azië-Pacific met 61% een daling van één procentpunt ten opzichte van de vorige enquête in 2013.
  • Het op één na hoogste percentage komt met 58% uit Midden- en Oost-Europa (drie procentpunten lager dan in 2013), gevolgd door het Midden-Oosten en Afrika met 57% (twee procentpunten lager dan in 2013).
  • Noord-Amerika heeft met 17% nog steeds het laagste percentage, al blijft dit met een commerciële waarde van tien miljard dollar nog steeds aanzienlijk.In West-Europa ging het algemene percentage met één procentpunt omlaag naar 28%

 

Gerelateerde berichten...