Consumentenbond: uiterlijk en grootte mobiel zegt niets over oplaadtijd accu

smartphone met oplader ouder toestel

De tijd die het kost om een mobieltje op te laden heeft niets te maken met het formaat van de accu of de aanschafkosten van het toestel. Dat constateert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Wie voor het bedrijf overweegt smartphones aan te schaffen kan dus beter goed naar de specs van een toestel kijken dan afgaan op uiterlijk en grootte.

De tijd die een telefoon nodig heeft om op te laden loopt per merk en type sowieso al erg uiteen. Dit varieert van een uur tot bijna 5 uur. De iPhone 6s en  SE zijn bijvoorbeeld zowel duur in aanschaf als langzaam met opladen. Volgens de Consumentenbond presteren ze op andere aspecten wel goed.

Uit het onderzoek blijkt ook dat er geen verband is tussen de prijs van een telefoon en de kwaliteit van de accu. Verder is het ook niet zo dat een grotere accu langer nodig heeft om helemaal op te laden. Dit blijkt vooral af te hangen van de efficiëntie van de software en de toepassing van energiezuinige onderdelen in het toestel.

De bond zocht ook uit welke mobieltjes een korte oplaadtijd nodig hebben en een batterij aan boord hebben die lang meegaat. Dat zijn vooral de Samsung Galaxy S7 Edge en Huawei Nexus 6P.

Gerelateerde berichten...