Slingeland ziekenhuis krijgt sensortechnologie in Field Lab

zorg

Het Slingeland Ziekenhuis gaat aan de slag met sensortechnologie. In het project ‘Sensing Clinic’ worden technieken ontwikkeld om vitale functies (bloeddruk, hartritme, slaapritme etc.) en bewegingen van de patiënt gedurende een ziekenhuisopname beter te monitoren.

Wat in het lab wordt ontwikkeld, gaat het ziekenhuis meteen in de praktijk toepassen. Het Doetinchemse ziekenhuis ondertekende voor de realisatie van het technische deel van het project een deal met Fujitsu. De overeenkomst werd eerder deze week ondertekend.

Het ziekenhuis gaat van start met fase 1 in het Field Lab. Hierin worden slimme pleisters met draadloze meetapparatuur en sensoren onder matrassen ingezet in de kliniek. De verpleegkundige zal hierdoor beter inzicht krijgen in de toestand van een patiënt. Nu krijgt een verpleegkundige een piepermelding bij een hulpvraag, maar de situatie van de patiënt wordt pas duidelijk als de zorgverlener bij het bed staat.

 

Slimme pleisters en matras-sensoren

Met de toepassing van sensortechnologie kan de verpleegkundige straks op een smartphone de situatie van de patiënt op afstand al zien en daar gerichter op inspelen. Artsen krijgen door de technologie sneller waardevolle informatie over de patiënt. Medische beslissingen kunnen dus nog beter worden onderbouwd. Patiënten worden beter en langer in de gaten gehouden en dat verzekert hen van een hogere kwaliteit van zorg en gezondheidswinst. Ook worden patiënten op de verpleegafdelingen minder belast met zorgverleners aan het bed die metingen verrichten en zal het aantal machines en draden dat met de patiënt verbonden is, worden gereduceerd. Uniek is dat de verzamelde informatie in duidelijke overzichten kan worden teruggekoppeld naar de patiënt.

 

Periode

De eerste toetsingsfase met deelnemende patiënten loopt van september 2016 tot begin 2017. Daarna hopen de partijen de sensoren en pleisters in het hele ziekenhuis beschikbaar te maken. Fase 2 start daarna waarin CVA-patiënten en patiënten met een verhoogd risico op delier worden gemonitord door toepassing van bewegingssensoren.

Deze co-innovatie en de implementatie van de Sensortechnologie komt voort uit het Field lab 2e lijnszorg dat is opgezet door de Provincie Gelderland, Health-Valley en Oost NV om de samenwerking te vergroten tussen bedrijfsleven en de zorg. Het doel is om zorgconcepten en producten te toetsen, zodat patiënten in de regio Oost Gelderland sneller toegang krijgen tot succesvolle innovaties. De uitvoering van Sensing Clinic is een nauwe samenwerking tussen Fujitsu Next Generation Healthcare Innovation Center, Fujitsu Ierland, Fujitsu Nederland, VitalinQ en het Slingeland Ziekenhuis. Zorgverleners werken zij aan zij met technici als sensor-specialisten en data-analisten. Ook studenten van de Hogeschool haken aan om praktijkervaring met innovatietrajecten op te doen.

 

Gerelateerde berichten...