2021 recordjaar cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven

ransomware

Nog geen maand nadat de wereld kennismaakte met een van de ernstigste kwetsbaarheden op het internet, de Log4J-kwetsbaarheid, blijkt dat 2021 een recordjaar was op het gebied van cyberaanvallen. Onderzoek wijst uit dat het aantal cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven het afgelopen jaar flink is toegenomen vergeleken met 2020. Over het gehele jaar 2021 zagen onderzoekers 97 procent meer aanvallen per week op bedrijfsnetwerken dan in 2020.

Zorg en retail onder vuur

In Nederland waren afgelopen jaar vooral internet en managed service providers veelvuldig doelwit. Deze bedrijven werden wekelijks gemiddeld 1190 keer aangevallen. Dit is een stijging van 330 procent ten opzichte van 2020. Ook de zorgsector met 669 aanvallen per week (een stijging van 216 procent) lag onder vuur. Dat geldt zeker ook voor de retailsector met 666 aanvallen per week (een stijging van 251 procent).

Innovatie

Organisaties zullen dit jaar nog vaker geconfronteerd worden met cyberaanvallen. Dit verwacht Zahier Madhar, Security Engineer bij Check Point Nederland. Deze leverancier voerde het onderzoek uit. “In 2022 zullen deze aantallen alleen maar toenemen. Dit, omdat hackers blijven innoveren. En nieuwe methoden vinden om cyberaanvallen uit te voeren.

Verschillende oorzaken

De grote toename van cyberaanvallen in Nederland heeft verschillende oorzaken, aldus Madhar. “We zien dat de attack vector ontzettend aan het groeien is, Dit doordat steeds meer producten worden gekoppeld aan het internet. Hierdoor ontstaan er extra targets voor de hacker. Daarnaast springt de toenemende trend van ransomware in Nederland er natuurlijk uit omdat er op dat moment vaak zichtbaar schade is.”

Security aanscherpen

Volgens Madhar geeft de enorme stijging van cyberaanvallen een duidelijk signaal af richting alle organisaties in Nederland. “Dit soort hacks en kwetsbaarheden hebben in 2021 vaak genoeg het nieuws weten te halen. Het is nu aan organisaties om hun security nog meer aan te scherpen. En tevens richting een preventiestrategie te gaan om zo het toenemende aantal aanvallen af te kunnen weren.”

Gerelateerde berichten...

X