53% huishoudens met glasvezelverbinding kiest 100Mbit/s

kpn

Het kabinet wil dat eind 2023 alle huishoudens in Nederland kunnen beschikken over een internetverbinding van tenminste 100 megabit per seconde (Mbit/s) en een grote meerderheid over 1 gigabit per seconde (Gbit/s). Uit analyse van vergelijkingssite Pricewise blijkt dat het overgrote deel van de huishoudens hier inmiddels over beschikt, maar dat de aansluiting in de praktijk nog niet massaal gebeurt en de keuze voor een hoge snelheid nog maar weinig wordt gemaakt.

Grote verschillen tussen provincies

Bijna overal is een internetverbinding van 100Mbit/s af te sluiten. In de provincies Noord-Holland, Limburg en Groningen is de beschikbaarheid voor 1 Gbit/s in het afgelopen jaar het meest gestegen. Was het aanbod in Noord-Holland in 2021 nog 20 procent, maakte dat in maart 2023 een enorme sprong naar 86,3 procent. Ook de provincie Groningen heeft een grote inhaalslag gemaakt, maar zit met een dekking van 60,9 procent nog ruim onder het landelijk gemiddelde. Een andere provincie die achterblijft in het aanbieden van 1Gbit/s is Friesland met slechts 64,8 procent.

 

Consument heeft voorkeur voor 100 Mbit/s en glasvezel

Glasvezel is inmiddels bij meer dan 5,6 miljoen huishoudens aangelegd, waarvan meer dan 2,3 miljoen huishoudens de glasvezelverbinding ook daadwerkelijk gebruiken met de mogelijkheid om snelheden tot 1 Gbit/s te behalen. Uit onderzoek van Pricewise blijkt dat meer dan de helft van de huishoudens die een glasvezelverbinding afsluit kiest voor een snelheid van 100Mbit/s, terwijl veel sneller internet mogelijk is. Slechts 34 procent kiest bij het afsluiten voor een snelheid hoger dan 100 Mbit/s, waarvan 19% kiest voor 1 Gbit/s.

Hans de Kok, directeur van Pricewise: “We zien een flinke groei van de beschikbaarheid voor hoge snelheid, maar de interesse blijft achter. Dit komt vooral door de prijs en de honger naar echt hoge bandbreedte. Andere redenen zijn dat in veel provincies de glasvezelkabel wel is gelegd, maar nog niet is aangesloten tot in de meterkast (FttH) of dat consumenten nog niet weten dat ze kunnen kiezen voor een veel hogere downloadsnelheid.”

Gerelateerde berichten...