56% van werknemers wil volledig remote werken

thuiswerken Nederlanders

Het merendeel van de Europese werknemers ziet zelfs een gedeeltelijke terugkeer naar kantoor niet zitten. Zij willen liever volledig remote werken. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van recent onderzoek naar de vraag waarom bedrijven over de hele wereld worstelen met de terugkeer van werknemers naar kantoor in het tijdperk van hybride werken. Daarnaast bekeek het onderzoek wat bedrijven kunnen doen om de terugkeer naar de hybride werkplek beter te laten verlopen.

Verschillende redenen voor thuiswerken

In een antwoord op de vraag waarom dit percentage zo hoog is identificeren de onderzoekers een aantal belangrijke redenen waarom werknemers de deur niet meer uit willen. Onder andere de werk-privébalans, productiviteit, kinderzorg, reiskosten en -tijd en de hoge inflatie spelen mee. Wat de kantooromgeving daar tegenover zet, is blijkbaar niet meer genoeg.

Overtuigend verhaal

De terugkeer naar kantoor mist een overtuigend verhaal, valt te lezen in het rapport. Lokkertjes als gratis koffie en lunch hebben hun beste tijd wel gehad. Mensen die hybride werken, hebben een heel goede reden nodig om terug op kantoor te komen. De werkcultuur moet op nummer één staan, dus organisaties moeten nadenken over de totale kantoorervaring: ruimtelijke indeling, aanwezige technologie en culturele kwesties zijn allemaal belangrijke zaken om aan te pakken en te verbeteren. Door dit te doen, kunnen ze werknemers weer naar kantoor krijgen zonder hen te hoeven dwingen.

In Europa en de VS blijkt dat hoe groter het bedrijf is, hoe langzamer de terugkeer naar kantoor verloopt. In Europa is 64% van de werknemers niet bereid volledig terug te keren naar kantoor. Dit komt door verschillende redenen, zoals bijvoorbeeld de tijd die werknemers verliezen met het pendelen, de verminderde concentratie op kantoor en de lagere productiviteit.

Nederlanders bereid op kantoor te werken

Nederlandse werknemers zijn het meest bereid om terug te keren naar kantoor: ‘slechts’ 56% van de werknemers wil enkel remote werken. In Ierland zijn werknemers het meest aarzelend, 83% is niet bereid om terug naar kantoor te gaan.

Hybride werken vereist van bedrijven en organisaties dat ze de strikt gescheiden afdelingen op het gebied van IT, HR en onderhoud opdoeken, zodat de afdelingen samen betere, gezondere en productievere werkplekervaringen kunnen ontwikkelen. Ook de digitale transformatie is van belang. Minder dan drie op tien werkgevers heeft nieuwe samenwerkingsruimtes en vergaderplekken opgezet met tools voor videovergaderingen of bestaande vergaderruimtes opnieuw ingericht voor het hybride werken. Dit remt de bereidheid op kantoor te werken.

Bedrijfscultuur

Een niet te onderschatten factor is de de cultuur. Om de terugkeer naar kantoor in beweging te krijgen, moeten bedrijven onderzoeken hoe ze hun eigen bedrijfscultuur beter op orde kunnen krijgen en deze ook effectief kunnen laten leven binnen de kantooromgeving. Ze kunnen meer leren over hun eigen personeelsbestand, en een betere match zoeken tussen functietitels en de verschillende mogelijkheden binnen het model van hybride werken.

Gerelateerde berichten...