9 op de 10 bedrijven in 2022 getroffen door ransomware

crisisgame

In 2022 trof een ransomware-aanval bijna 9 op de 10 (87%) organisaties in de Benelux minstens één keer. Criminelen troffen ruim de helft (55%) van de organsiaties zelfs twee of vaker in dat jaar. Deze percentages liggen hoger dan het wereldwijde gemiddelde van respectievelijk 73 en 38 procent. Van de Benelux-organisaties die het slachtoffer waren van één aanval besloot bijna de helft (45%) om het losgeld te betalen, vergeleken met 39 procent van de bedrijven die vaker werden getroffen.

Verschillende functies

Dit blijkt uit onderzoek door het onafhankelijke onderzoeksbureau Vanson Bourne in opdracht van Barracuda. Zij stelden vragen aan IT-professionals bij bedrijven met 100 tot 2.500 werknemers. Het ging daarbij niet alleen om mensen ‘in de frontlinie’ maar ook om de meest senior functies. De respondenten waren afkomstig uit verschillende industriesectoren in de VS en in EMEA- en APAC-landen. Waaronder dus de Benelux.

Wereldwijd herkende de onderzoekers opvallende verschillen tussen de sectoren die het doelwit waren van ransomware. Zo leed 98% van de consumentendiensten en 85% van de energie-, olie/gas- en nutsbedrijven onder ten minste één ransomware-aanval. De energie-, olie/gas- en nutssector meldde ook het vaakst twee of meer succesvolle ransomware-incidenten (53%).

Het start met schadelijke e-mail

Uit de bevindingen blijkt dat bij 69 procent (in de Benelux: 66%) van de getroffen organisaties de ransomware-aanval begon met een schadelijke e-mail. Bijvoorbeeld een phishing e-mail met de bedoeling om logingegevens te stelen. Hiermee konden aanvallers vervolgens het netwerk binnendringen. Webapplicaties en -verkeer komen op de tweede plaats. Ze vormen een groeiend risico als onderdeel van een steeds groter dreigingsoppervlak.

Opvallend is dat organisaties met een cyberrisicoverzekering vaker werden getroffen door ransomware. Wereldwijd had ruim driekwart (77%) van de organisaties met een cyberrisicoverzekering te maken met ten minste één succesvolle ransomware-aanval, vergeleken met 65% van de bedrijven zonder cyberrisicoverzekering.

Gerelateerde berichten...